Alumnos de Educación Visual i Plástica

lunes, 27 de abril de 2020

Piet Mondrian


PROPOSTA D’ACTIVITAT:

Material:
 -  Fulls blancs
 -  Pintura
 -  Bastonets de les orelles

Presentació de l’activitat:

Què faríeu amb uns fulls blancs, una mica de pintura i uns bastonets de les orelles? Moltes coses i ben diverses! Però nosaltres recrearem un o diversos quadres de Piet Mondrian. Durant aquesta activitats els infants treballaran un artista com Mondrian, la geometria i les seves figures a través de línies verticals i horitzontals i els colors primaris.

El primer que s’ha de fer sempre és documentar-se sobre l’autor i les obres que es volen treballar. Mostrant-les als infants per tal que tinguin una idea del que es vol fer.

<<Piet Mondrian és un pintor nascut el 7 de març de 1872 a Amersfoort, Holanda. És un artista representant del moviment del constructivisme. Piet va començar a pintar l’any 1900  obres d’estil impressionista, abans d'inspirar-se en el fauvisme i posteriorment el cubisme. L’any  1920, va començar els seus treballs geomètrics i colorits, amb línies negres. Com les que treballarem a continuació. Finalment, va morir l'1 de febrer 1944.>>


     
Un cop els infants tenen la informació necessària i han escollit la o les obres que volen representar ens posarem a treballar!

El material està a l’abast dels infants, tenen un lloc còmode per treballar i duen la bata o roba de feina (per si s’embruten, que no passi res). Començarem per les línies verticals i les horitzontals utilitzant el color adequat i els bastonets a mode de pinzell.
  

Posteriorment, es deixa assecar l’obra perquè no es barregi la pintura de les línies amb la dels fons dels quadrats. Un cop seca, tornem i omplim el fons dels quadrats amb la pintura que més els agradi. I la deixem assecar. Quan l’obra ja estigui del tot seca, els infants podran agafar un retolador i, en una cantonada, podran firmar la seva obra d’art.
      

Per a més informació sobre les obres i l'artista, el Museu Reina Sofia de Madrid fa una visita virtual en cas de no poder anar personalment. L'exposició reuneix mostres del treball de Mondrian combinada amb alguns dels seus companys de moviment. El catàleg que mostra el museu ens deixa veure les diverses estratègies desenvolupades per Mondrian per presentar les seves obres de manera que els espectadors poguessin veure, conèixer i entendre el seu significat i descobrir una relació clara i significativa tant amb elles com amb el món que les envolta.


Mondrian era molt conscient que les obres que triava per a les exposicions podien assenyalar les seves intencions i el significat que hi ha al darrere de les seves obres. Aquestes eleccions també mostraven el desenvolupament del seu propi art. Mondrian revisava contínuament les teories i els principis propis per poder crear un art cada vegada més lliure, dinàmic i viu que continua donant forma al futur.


Ciprés, M (s.f). Expresión plástica.  Consultat el 27 d’abril del 2020:
Museo Nacional Thyssen-Bornemisza (s.f) Piet Mondrian. Consultat el 27 d’abril de 2020:
Reprod Art (s.f). Piet Mondrian (1872-1944). Consultat el 27 d’abril de 2020:
Museo Naciona Centro de Arte Reina Sofía. (s.f). Mondrian y De Stijl. Consultat el 27 d’abril de 2020:

Érika Olucha
Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica

No hay comentarios:

Publicar un comentario