Alumnos de Educación Visual i Plástica

jueves, 2 de abril de 2020

Fem pintura a l'aula!

Pintura amb infants

L'expressió plàstica és una de les manifestacions més primerenques dels infants, es tracta d'un mitjà essencial de comunicació amb l'entorn quan encara no són capaços d'expressar-se a través del llenguatge verbal.


Des de l'escola bressol es treballa la plàstica des d'un plantejament creatiu, en què l'infant pot experimentar lliurement amb materials i tècniques molt diverses on expressa allò que sent. Quan els infants aprenen a parlar molt aviat comencen anomenar i saber-se tots els colors, però aquest no és l'objectiu de l'expressió plàstica, sinó que descobreixin totes les possibilitats de joc que tenen i com es formen aquests colors.
L'objectiu principal d'experimentar i manipular pintura amb infants és descobrir i aprendre els colors i amb els colors. Per pintar amb infants podem utilitzar diferents materials com pigments, colorants o aliments.
Primer m'agradaria parlar de les eines i suports més recomanades per treballar la pintura amb infants a la franja 0-3 anys. Segons el que he llegit, és recomanable utilitzar els tremps, ja que tenen base d'aigua i es netegen fàcilment, a més barrejant podem obtenir nous colors.
Hem de procurar utilitzar diversos suports com papers de diferents formes i gruixos, cartons, roba, fusta, pedres, envasos de plàstic, altres elements...
Pel que fa a les eines podem utilitzar esponges, raspalls, canyetes, pinzells, pintes i elements quotidians (desodorants de bola, verdures, ampolles d'aigua, recipients foradats, cordills, boles, teixits, taps de suro...)
Per edats primerenques, una eina fonamental és el propi cos dels infants: mans, dits, peus... La manipulació directa de la pintura amb el cos de l'infant és una experiència fonamental que s'ha de potenciar i motivar. Però, en cap cas obligarem cap infant a manipular directament les pintures, però buscarem la manera de potenciar de mica en mica l'acostament.
En segon lloc, m'agradaria parlar de la planificació de les activitats plàstiques, ja que abans de portar a terme una activitat hem de tenir en compte diversos factors. Hem de procurar crear un espai agradable, adaptat a les necessitats dels infants i segur. Però no només hem de tenir en compte l'espai on durem a terme l'activitat, també els materials que utilitzarem i vetllar per un bon ús i manteniment dels estris.

En tercer lloc, parlaré de la durada de l'activitat, ja que hem de procurar que sigui l'adequat. Un excés de temps farà que els infants es cansin i s'avorreixin, cosa que farà que no hi hagi ni atenció ni creativitat. I si deixem poc temps, els resultats es presentaran inacabats i els infants es poden sentir frustrats. Les activitats de dibuixar o donar color poden durar com a màxim trenta minuts. Però quan portem a terme activitats pictòriques, de modelatge, collage...poden arribar a durar dues hores. En la planificació de la durada també hem de tenir en compte el temps dedicat a la neteja i l'ordre del material plàstic.




A continuació us explicaré diverses propostes i recursos perquè els infants experimentin i assimilin els colors fent diverses tècniques pictòriques. Primer recordo que podem classificar en colors primaris (groc, blau,cian i magenta), colors secundaris; barreja dels colors primaris (groc + cian = verd) i colors terciaris; barreja dels secundaris i els primaris (groc + vermell = taronja).

Els educadors infantils i mestres hauríem de conèixer diverses tècniques per treballar amb els infants i oferir-los múltiples possibilitats d'expressar-se a través de la pintura. Les diferents tècniques permeten explorar el món de la pintura i el color de manera molt diversa. A continuació exposaré algunes tècniques que es poden portar a terme:

1. PINTURA DE DITS: A partir d'un any. L'educador/a o mestre pinta un dit o tota la mà de l'infant i ajudarà a estampar les seves empremtes. A partir dels divuit mesos, es pot ajudar els infants a estampar altres parts del cos, com ara el puny tancat, els peus, etc. Es poden començar a barrejar colors senzills.

2. PINTURA AMB PINZELL: A partir dels tres anys. Primer hauríem d'explicar com es fa servir un pinzell, com es neteja, on es desa, d'aquesta forma treballarem els hàbits d'ordre i neteja. Podem fer servir Podem fer servir pinxells inventats, aprofitant elements naturals o quotidians com pintar amb fulles, plomes, pompons, agafats amb pinces de la roba, d'aquesta manera l'agafen com si fos un pinzell. Amb aquesta activitat l'infant desenvolupen la coordinació oculomanual, exerciten habilitats motrius i potencien la creativitat deixant que experimentin lliurement la barreja de colors i la utilització de suports.


3. REGALIM: En afegir aigua a la pintura podem treballar el regalim. Consisteix a posar a disposició dels infants un suport vertical però lleugerament inclinat en la part inferior. Posem pintures de diferents colors en pots i mostrem als infants com han de pressionar el pinzell per la que la pintura regalimi pel suport. Podem utilitzar també xeringues com podem veure a la imatge. L'infant observarà si la gota cau si va més de pressa o més a poc a poc sobre el paper, si es fan barreges, etc.




4. DEGOTEIG: Untarem el pinzell en la pintura i deixarem que llisqui fins a topar amb el paper o suport escollit. Es pot observar que passa quan cau la gota i s'estampa contra el paper, com canvia els colors si al damunt d'una gota d'un color n'hi cau una altra d'un altre color... És recomanable que l'educador posi un tros gran de paper a terra i l'infant assegut deixi anar les gotes amb el pinzell.
El degoteig permet exercitar el control muscular fent petits moviments amb el canell perquè el pinzell degoti.


5. ESQUITXAT: Consisteix a moure amb un cop de canell energètic un pinzell untat en pintura sobre un suport. Els moviments que es fan poden ser més o menys suaus i els resultats seran uns o altres.


Espero que us hagi semblat interessant aquesta entrada i podeu agafar alguna idea per fer amb els vostres infants!

WEBGRAFIA
- Luke. M (2014). Petits artistes: El raco del menut. Disponible a https://blocs.mesvilaweb.cat/MartaLuque/?p=263958

                                                           Míriam Lasheras Arce




No hay comentarios:

Publicar un comentario