Durant aquest temps hem après que l'Educació Visual i Plàstica, no són manualitats.
Aquesta plàstica ha d'ensenyar com bé han nomenat algunes companyes a un pensament divergent, fer que els infants treballin així la seva creativitat i pensament crític.
Un dels majors influents i referents, capaç d'estimular la creativitat pels infants en aquesta etapa són els contes. Es parla si un conte és bo o no a partir de la història que explica, però, que passa amb les il·lustracions?
Hi ha contes que són totalment il·lustrats deixant de banda el text, aquests poden arribar a transmetre més que d'altres amb una història escrita.
Fent referència a Colomer (2002) observem com pot ser que el text sigui comprensible per si mateix i que les imatges només l'il·lustrin. També es pot tractar d'un conte en el qual la informació estigui repartida entre la il·lustració i el text, i, finalment, també pot passar que les il·lustracions volin soles i expressin sense necessitat de text.
![]() |
Portada del llibre: "¿Por qué lloramos?" Font pròpia |
![]() |
Una de les il·lustracions del llibre. Font pròpia |
Exemple de conte amb alguna il·lustració on la informació es rep a partir de les imatges i una frase de text la complementa.
Un conte ha de ser atractiu físicament, per tal de cridar l'atenció de l'alumnat, ha d'ensenyar i sobretot, cal destacar que un conte és art.
Centrant-nos en les imatges que volen soles, són aquestes les que produeixen una creativitat interna a l'infant a l'hora de reconstruir el conte mentalment.
A més, Colomer (2002) ens parla d'allò que pot arribar a transmetre una imatge, a partir de les emocions, colors i ubicacions en el dibuix.
![]() |
Portada del llibre: "La banya de l'unicorn" Font pròpia |
Conte on la història no és de gran importància, però les il·lustracions creen un nou espai i aconsegueixen ampliar aquesta creativitat amb parts màgiques.
![]() |
Portada del llibre: "Jo mataré monstres per tu" Font pròpia |
Conte infantil, on les il·lustracions són senzilles
però arriben a transmetre emocions a partir de les expressions de les
protagonistes.
Crec que els contes són una de les primeres eines artístiques que els infants reconeixen com a tal, és per això que s'ha d'anar amb compte a l'hora d'escollir-los, ja que aquests poden arribar a influir en la creativitat dels infants, promovent els mateixos estereotips en l'art, o la recerca de noves oportunitats a partir d'aquest.
![]() |
Portada del llibre: "Sirenes" Font pròpia |
Conte on les il·lustracions expressen tot allò
que el text amaga. Treballa el tema del transgènere a partir d’una història
tradicional (La sireneta).
Us animo a visualitzar alguns d'aquests contes i, a explicar si hi ha algun conte en el vostre cas que us hagi marcat i per què.
Referències:
- Colomer, T., & Díaz, C. (2005). Siete llaves para valorar las historias infantiles. Madrid: Fundación Germán Sánchez Ruipérez.
Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica
Avaluació Única 6B
Marina Pamplona Ortega
No hay comentarios:
Publicar un comentario