Hola companyes!
Llegint i revisant les anteriors entrades vaig llegir-ne una de les últimes presentades, concretament l’entrada de la Maria i el Land Art, he vist una fotografia on hi sortia una mandala en forma cor feta amb diferents objectes i aliments: fulles, pinyes, baies, etc. Això m’ha fet pensar en la cuina i la importància de l’art i la plàstica en la cuina adulta (com totes sabeu, hi ha una part de la cuina molt conceptual que consisteix en experimentar i buscar noves tècniques culinàries per a aconseguir nous sabors, textures i, en definitiva, noves experiències) però, com podem traslladar els conceptes de plàstica i cuina a l’etapa infantil?
Històricament, el menjar i els aliments sempre han estat presents en les diferents composicions de les diferents èpoques artístiques al llarg de la història. Per posar uns exemples: Caravaggio (1571-1610) ja feia servir aliments com el vi i les fruites com a part essencial de la majoria les seves composicions, com podem veure a continuació.
![]() |
Caravaggio: ''Cesto con Frutas'' (1596) |
![]() |
Caravaggio: ''Niño con cesto de Frutas'' (1593) |
Molts artistes han fet ús dels aliments i el menjar a les seves composicions, entre els quals podem trobar a Salvador Dalí en la seva obra ‘’Huevos al plato sin el plato’’ (1932), a Fernando Botero amb la seva obra ‘’Naturaleza muerta con sandía’’ (1992), o a Daniel Spoerri amb la seva obra ‘’Palindromic Dinner’’ (1967). Aquesta obra de Spoerri és l’obra precursora d’un moviment anomenat Eat Art, un corrent artístic que usa i converteix els comestibles en matèria essencial per a fer i crear art. Aleshores, l’Eat Art deixa de ser una corrent on només participa la vista i passa a ser un art experimental i sensorial i a fer ús d’altres sentits com el gust o l’olfacte.
![]() |
Spoerri: ''Palindromic Dinner'' (1967) |
Des d’un punt de vista actual, molts fotògrafs i artistes contemporanis fan ús de l’alimentació com a element principal de les seves obres. Alguns són: Vanessa McKeown, una il·lustradora que crea composicions i bodegons barrejant comestibles amb objectes de la vida quotidiana que busquen la controvèrsia i la reflexió vers aquests aliments (Instagram @vanessamckeown). Un altre artista és Brittany Wright (instagram @wrightkitchen), una artista nord-americana que fa ús de tota la gamma cromàtica a través dels aliments i el menjar. Les seves composicions són agressives i atractives i els aliments són els principals i únics protagonistes. L’últim artista al que vull fer referència és Adam Hillman (instagram @witenry). Hillman realitza composicions hipnòtiques i satisfactòries visualment fent servir, en la seva majoria, aliments que caduquen ràpid. La característica principal de les seves obres és la composició, ben estructurada i molt agradable i, a més, tots els aliments presents són del mateix color, fet que augmenta la satisfacció visual.
![]() |
Vanessa McKeown: ''Composició amb pinya'' |
Un cop introduïts en l’art del menjar hem de pensar: com podem traslladar aquest art sensorial i experimentatiu i, a més, com podem relacionar-ho amb l’educació visual i plàstica? Doncs bé, com bé sabeu totes, un dels grans recursos per apropar als infants als diferents aliments que no els hi agraden és fer l’activitat de crear cares i composicions al plat just abans de menjar, aquesta activitat la podem fer conjuntament adults i infants i, de fet, és molt més significativa si la fan ells. Amb aquesta tasca, els infants poden treballar aspectes de la plàstica com la composició a partir de les emocions o del que senten (treballem la bidimensionalitat o la tridimensionalitat, depenent els aliments dels que disposem), els colors (podem classificar els colors en funció de si són colors primaris, secundaris o terciaris, i realitzar la composició amb un grup de colors només), el volum... Tornant al punt més important d’aquesta tasca, la composició és un element essencial de l’educació visual i plàstica i, en aquest cas, és l’element principal que, depèn com el portem a la pràctica amb els infants, ens suposarà que els infants mengin o no.
![]() |
Diferents propostes de composicions amb menjar. |
Realitzar aquestes composicions amb els infants poden fomentar diferents aspectes relacionats amb la plàstica, alguns d’ells són els següents:
- Foment de la creativitat: Si deixem que els infants siguin plenament creatius, la qualitat del producte obtingut serà molt millor i més enriquidora per a tots, tant pels infants com pels adults, ja que veuran als seus infants motivats en la seva tasca.
- Millora la concentració: els infants han de pensar què poden fer amb els aliments que els hi presentem, què poden creat? Com ho crearan? Tot això són preguntes i processos que requereixen molta concentració, part fonamental de la plàstica.
- Millora de la precisió: La precisió és molt requerida en l’educació visual i plàstica, una bona composició requereix d’un cert grau de precisió per a representar els diferents elements de la composició, com estructurar-los i com presentar-los.
![]() |
Més composicions que podem fer amb els infants a casa. |
- Treball de les dimensions: Com he dit anteriorment, depenent els aliments que els hi presentem, les produccions obtingudes poden ser en 2-D o 3-D, per tant, estarem treballant la bidimensionalitat i tridimensionalitat, conceptes relacionats directament amb la composició i amb l’educació visual i plàstica.
- Treball de la percepció: Amb les composicions els infants poden treballar la percepció de la forma, de l’espai, del color i del moviment, entre d’altres. Un cop feta la composició podem establir un diàleg on puguem fer preguntes relacionades amb aquests aspectes i, d’aquesta manera, anar assolint i interioritzant-los.
- Treball de les perspectives i de la profunditat: Amb aquestes activitats podem introduir, de manera molt simple i molt per a sobre, els conceptes de perspectiva i profunditat. Aquests conceptes, considero que els podríem introduir a final de l’etapa d’infantil, però només fent un petit esment, ja que potser són conceptes difícils de profunditzar amb infants tan petits.
Un altre recurs que podem presentar amb els infants, i està més relacionat amb l’Eat Art anteriorment presentar, és la creació d’un gran mural fet amb pells de cítrics o altres tipus de fruites. Aquesta activitat l’hem dut a terme a la meva escola bressol i ha sigut tot un èxit! L’activitat com a tal consisteix a disposar un tros de paper de mural a terra i petits recipients plens amb pells de fruita (llimones, taronges, poma, plàtan...). Fent l’activitat amb un grup petit d’infants, consisteix a deixar-los que explorin el material i facin algun tipus de producció, és a dir, utilitzar la pell de la fruita per a fer una composició i un dibuix amb una història. D’aquesta manera els infants poden crear una història a partir d’un llenç en blanc i dels aliments, sent aquests últims protagonistes i elements essencials de l’obra.
![]() |
Pells i trossos usats per fer les composicions. |
Com a experiència personal, a la meva escola bressol van sortir composicions com, per exemple:
- Una pell de plàtan usada com si fos un pop.
- Pells de taronja usades com si fossin serps.
- Petites pells de mandarina com si fossin bombolles.
- Pells de llimona petites com si fossin abelles.
- Pells de carbassó com si fossin dracs.
Com podem veure, la creativitat és part fonamental de l’educació visual i plàstica, i la capacitat de creació que tenen els infants per a crear nous mons i universos a partir d’unes simples pells de fruita ens denota el gran potencial que tenim davant nostre, per tant hem d’estar motivadíssims i amb moltes ganes d’extreure tot aquest potencial i acompanyar-los en el seu desenvolupament i aprenentatge.
Concloent amb l’entrada, cal remarcar la importància d’introduir als infants en les diferents situacions de la vida quotidiana, com pot ser el moment de fer el dinar. Si els deixem preparar els plats com ells vulguin, a més d’establir i millorar el vincle que tenim amb ells, podran treballar nocions plàstiques com les que hem anat comentant al llarg d’aquesta entrada. Hem d’aprofitar també les característiques plàstiques que ens presenten els aliments (colors, textures, rugositats, volums...) i potenciar al màxim el treball i l’experimentació amb ells, ja que és una de les parts més divertides de l’educació visual i plàstica.
Ens veiem!
Héctor Calvet Martin
Didàctica de l’Educació Visual i Plàstica 6B
Universitat de Barcelona. Curs 2019-2020.
Bibliografia
https://blogs.adobe.com/creative/cinco-artistas-que-usan-la-comida-como-medio-para-expresar-su-arte/
Imatges:
Cesto de fruta - https://www.ecosia.org/images?q=caravaggio+cesto+fruta#id=1CB611B10FB5D863E9342031F387FD8F1CA55BC3
Niño con cesto de fruta - https://www.ecosia.org/images?q=nino+con+cesto+de+frutas+caravaggio#id=4242D3B93F4653642DDB9EA3F6735621C3F9D9D2
Palindromic Dinner - http://www.danielspoerri.org/web_daniel/italienisch_ds/werk_einzel/15_eatart.htm
Composició amb pinya - https://www.ecosia.org/images?q=vanessa+mckeown#id=73876FDA89F3806D31853706878FF2E480D6A51F
No hay comentarios:
Publicar un comentario