Alumnos de Educación Visual i Plástica

miércoles, 18 de marzo de 2020

MUSEUS D'ART


L’educació artística, segons el Decret 181/2008, de 9 de setembre, pel qual s’estableix l’ordenació dels ensenyaments del segon cicle d’educació infantil, està compresa dins de l’àrea de “Comunicació i Llenguatges”, entenent-la com: 
L’interès per compartir interpretacions, sensacions i emocions provocades per les produccions artístiques: literàries, musicals, teatrals, plàstiques i audiovisuals
L’expressió i comunicació de fets, sentiments i emocions, vivències o fantasies a través del dibuix i de produccions artístiques: musicals, plàstiques, escèniques i audiovisuals.
L’ús dels llenguatges verbal, musical, plàstic, matemàtic, audiovisual i corporal com a objectes de diversió, de creació i d’aprenentatge a través de jocs lingüístics i expressius. Apreciació de l’estètica de les formes literàries -ritme i rima- i artístiques, i de les sensacions i emocions que provoquen.
Malgrat que, en contraposició al propi decret, el qual afirma que els continguts d’aquesta àrea, necessiten i complementen al contingut de la resta d’àrees; considero que no es treballa, en un grau igualitari, la formació artística comparant-la amb altres àmbits curriculars, com ara: les llengües, matemàtiques i/o ciències. 
Personalment, penso que aquí és on entra en joc el paper dels i les mestres i dels centres escolars; sent els responsables de atorgar el valor real a aquest camp d’ensenyament, com és el de les arts, per tal de dotar als seus alumnes d’eines i recursos per aconseguir transmetre i expressar el seu món interior. 
Seguint en la mateixa línia, cal tenir en compte com l’art esdevé una via d’expressió i interpretació del món interior dels infants, és a dir, els nens i nenes representen el que viuen, senten i pensen a través de les seves produccions artístiques. És per aquest mateix motiu, que, com a professionals de l’educació, hem de promoure una formació artística completa, globalitzada, transversal i integrada a la resta de camps d’estudi dels més petits per tal que puguin ser capaços d’establir connexions i estructurar el seu pensament, de manera funcional i significativa, a través de la interrelació de continguts i coneixements previs de tots els camps de coneixement que aprenguin durant tot el seu procés d’aprenentatge.

Per tal que això esdevingui possible, considero que un molt bon recurs a tenir en compte és el de treballar la formació artística dels més petits a través de fer-los conèixer diferents estils, tècniques, produccions, diversitat d’autors… proposant les visites a museus d’art. 
La visita a museus amb infants esdevé una oportunitat d’aprenentatge el qual va més enllà del context de l’aula, sent una excel·lent proposta per abordar i treballar el plaer pel descobriment de l’entorn i, per suposat, l’art. 

Segons l'ICOM (2008), el Consell Internacional de Museus, defineix la paraula “museu” com: una institució permanent sense ànim de lucre al servei de la societat i del seu desenvolupament, oberta al públic, que adquireix, conserva, investiga, comunica i exposa el patrimoni tangible i intangible de la humanitat i el seu entorn amb els propòsits de l'educació, estudi i diversió.
A partir de la definició de l’ICOM, podem comprovar com els museus poden esdevenir recursos rics en l'àmbit de l’educació a partir d’àmplies vessant, com ara:
  • Cultivant la ment, en tant que l’infant surt de la seva rutina habitual, aprèn mentre gaudeix i descobreix artistes que formen part de la història del nostre patrimoni cultural.
  • Adquireix valors de respecte i admiració per l’art i totes les seves formes.
  • En un entorn especialment creat per l’aprenentatge, l’infant pot veure, mirar, observar, descobrir… l’entorn que l’envolta (en aquest cas, en relació amb les peces d’art).
  • Enriqueix el seu vocabulari i llenguatge entorn a l’art. Reforçant així les seves habilitats comunicatives orals i, fins i tot, escrites.

Actualment, a tota Catalunya, existeix una àmplia oferta de serveis educatius enfocats a infants de diversos nivells educatius, tot i que, seguidament, adjunto un recull d’aquells museus que, concretament, contemplen activitats i propostes en relació a l’etapa d’educació infantil:


BIBLIOGRAFIA:

Eira de Maya Gragera.
Grau Mestre d'Educació Infantil.
Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica - 6B.

No hay comentarios:

Publicar un comentario