Alumnos de Educación Visual i Plástica

sábado, 28 de marzo de 2020

La sorra cinètica


Bon dia!

Us vull presentar un recurs per treballar la creativitat i la manipulació amb els infants a través de la curiositat i l’encativament. Es tracta de l’arena cinètica o hidròfoba. No sé si n’heu sentit parlar alguna vegada, jo la vaig descobrir durant les meves pràctiques amb un grup de P-3 i em va cridar força l’atenció. La mestra va preparar una safata gran amb una quantitat de sorra suficient per ocupar el recipient i, alhora, va organitzar altres propostes per assegurar-se que els nens i nenes del grup-classe quedaven distribuïts proporcionalment per l’aula.

Com veureu en les imatges, originalment és de color marró clar, tot i que també n'hi ha d'altres colors. Està composta per un 98% de sorra i el 2% restant conté elements químics. Per aquesta raó, encara que no és tòxica, crec que cal presentar-la en un moment oportú, tenint en compte que no s’hi poden concentrar masses alumnes alhora, a menys que es disposi de molta quantitat de sorra.

A banda d’això, és evident que el/la mestre/a ha de vigilar i vetllar per tal que no hi hagi cap tropell.
Una manera, doncs, de proposar-ho podria ser a través de la preparació de diferents racons a l’aula, entre els quals s’inclogui aquest material. Els espais han d’estar organitzats perquè hi puguin participar entre 4 i 5 alumnes.
Una altra opció pot ser formar diversos grups de nens i nenes (també d’entre 4 i 5 membres) distribuïts en taules i oferir una safata amb sorra cinètica per cadascun d’ells.


Us adjunto un vídeo d'un exemple de proposta a l'aula:



Personalment, és un material que m’agrada molt, ja que la seva manipulació no comporta brutícia i, per tant, no requereix una preparació prèvia gaire elaborada, és a dir, que es pot fer servir de manera espontània (sempre que estigui ben plantejat), perquè no necessitem bates ni cap altre tipus de condicionament per evitar que els infants i el mobiliari de l’aula es taquin. També, es pot recollir fàcilment i ràpidament.

A més, penso que és un recurs màgic i atractiu degut a la seva versatilitat: en pressionar-lo, aparenta una textura compacta, que permet modelar-la segons l’antull de l’actor i, en conseqüència, ofereix un ampli ventall de possibilitats. Es poden fer servir estris i motlles per aconseguir la forma desitjada. Tanmateix, en manipular-la de nou, perd la seva consistència i es desfà.

Així mateix, a moltes persones el seu tacte els produeix una sensació agradable, ja que és fresca, tova, suau i humida, però no és enganxosa ni greixosa.
Un altre avantatge d’aquest material és que, gràcies als seus components químics, no s’asseca i, per consegüent, té una vida útil més llarga que altres recursos.
En definitiva, crec que pot resultar un joc molt divertit en què els nens i nenes poden posar en pràctica la seva imaginació i plasmar tot el que vulguin, així com el desenvolupament d’habilitats psicomotrius i de l’experimentació sensorial.

Com a futura mestra, considero que hem de proporcionar als/les nostres alumnes diversitat de recursos que possibilitin potenciar al màxim el seu creixement personal a través de l’exploració de l’entorn, d’un mateix i dels altres.

Aquí us deixo dos enllaços que parlen sobre els beneficis que pot aportar la sorra cinètica al desenvolupament dels infants i més informació:



Ana Hernández Morales
Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica 6B

No hay comentarios:

Publicar un comentario