Aquest és el nom que rep el projecte crescendo, creat i desenvolupat per l’Escola Pepa Colomer. El centre del Prat de Llobregat, utilitza els diferents llenguatges artístics, com a metodologia d’aprenentatge.
Per posar-nos en situació, aquesta escola va ser inaugurada el 2014, però més tard, va haver de tancar per motius administratius. Es situa a prop del barri de Sant Cosme; aquest es considerava un barri marginal, amb població multicultural i d’ètnia gitana. De fet, l’escola es tracta d’un centre de màxima complexitat, per acollir famílies vulnerables amb alt risc de marginació i exclusió social.
Amb la seva reobertura, el centre disposa d’un nou projecte educatiu juntament amb un nou equip docent, que pretén millorar la convivència i els aprenentatges, disminuir l’absentisme i implementar un nou projecte pedagògic, per tal d’obrir l’escola a la comunitat, utilitzant les arts com a eina de transformació. Tenint en compte tot això, s’impulsa un projecte sustentat sobre tres pilars fonamentals.
El tercer pilar es centra a fomentar els llenguatges artístics com a part d’una educació integral amb igualtat d’oportunitats. Per aconseguir-ho, compta amb una sèrie d’objectius com: fer créixer l’autoestima dels alumnes i el seu benestar emocional, generar sentiments de pertinença a un grup, i establir vincles amb l’entorn entre d’altres.
Després d’algun temps per tornar a alçar el vol, tal com ells diuen, ja que van haver de canviar alguns aspectes importants, tant en el funcionament del centre com en la forma d’entendre l’educació. Després de posar en pràctica els canvis realitzats, i comprovar la seva efectivitat, es van adonar que per poder oferir una proposta de qualitat, necessitaven treballar de manera conjunta amb algunes entitats i artistes.
Actualment, l’escola compta amb 9 projectes artístics, en els quals col·laboren l’Escola de Música, l’Auditori, FYME, AMPA, Escola d’Arts, etc. Aquests projectes són els següents:
- ENTRECORDES → És un projecte de música a través del qual, el professorat especialitzat en horari lectiu i acompanyat dels mestres tutors, pot garantir que l’accés a la música sigui inclusiu i promogui la igualtat d’oportunitats als nostres infants.
- ET TOCA A TU → Projecte que es troba dins de la temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) a l’Auditori, en què els intèrprets són persones en una situació vulnerable provinents d’entitats socials o educatives que treballen la música com a eina d’integració social.
- GALL DE FOC → Gall de foc és un projecte d’imatgeria festiva que consisteix en la creació d’una bèstia de foc. El Gall de Foc naixerà a partir de les idees dels infants i serà fabricat de manera col·laborativa per tota la comunitat educativa.
- MUS-E → És un programa europeu, que permet que professionals en actiu de diverses disciplines artístiques puguin treballar amb alumnat d’escoles públiques a través de les Arts.
- BASKET BEAT → Metodologia per desenvolupar habilitats per la vida mitjançant l’aprenentatge i la creació musical amb pilotes de bàsquet. Té com a objectius dur a terme propostes per a millorar musicalment, conèixer les habilitats personals i créixer amb el grup.
- SARDAPRAT → Projecte de dansa tradicional catalana que es duu a terme amb el professorat de música i tutors/es de l’escola. Es treballaran danses tradicionals catalanes, però en especial les del Baix Llobregat.
- PERCUPRAT → És un projecte de percussió amb timbals que té com a objectiu, fer créixer i consolidar un grup de percussió escolar que participi en les festes pròpies i les del poble.
- DANSA I EDUCACIÓ → Projecte basat en la idea de poder vincular al llenguatge corporal en qualsevol contingut del currículum, facilitant a l’infant la possibilitat d’aprendre de manera integral i creativa.
- LABOISIER → L’Ajuntament facilita que les entitats artístiques del Prat treballin en col·laboració amb centres educatius. Aquest és el cas d’algunes, que desenvolupen diversos projectes d’arts visuals i plàstiques a l’escola.
Com a conclusió, tot i que he trobat diverses escoles amb projectes molt interessants relacionats amb l’art, m’ha cridat l’atenció la situació que ha patit aquest centre, i en conseqüència, el punt de partida des del qual tant la direcció, com tot el conjunt de professionals que abraça l’escola, ha afrontat la complexitat de la situació. És a dir, han passat de no tenir res, a fer un nou projecte educatiu, amb un nou equip docent en el qual ningú es coneixia. Però no només això, sinó que a més, s’han parat a pensar que poden fer per millorar l’aprenentatge i la convivència a l’escola, per tal de garantir una educació de qualitat als seus alumnes. La veritat és que em sembla admirable la manera com l’escola ha pogut ressorgir, gràcies al temps, la dedicació i l’esforç de tot l’equip docent. És un bon exemple de superació, i sobretot de valentia i unió a l’hora d’haver d’afrontar situacions complexes de les quals cal aprendre, i sortir reforçades.
Tota la informació respecte a els projectes artístics de l’Escola Pepa Colomer, es troba detallada en el següent enllaç:
I si voleu saber més sobre el centre en general, us adjunto també la seva pàgina web de xtec:
Lidia Pena Gómez
Didàctica de l’Educació Visual i Plàstica - 6B
No hay comentarios:
Publicar un comentario