Alumnos de Educación Visual i Plástica

domingo, 29 de marzo de 2020

Educació Artística Sensible




Rebuscant entre els meus llibres va aparèixer Educación Artística Sensible de José María Mesías Lema (que no recordaba tenir, però que em va fer viatjar en el precís instant en el que una bella amiga mel va regalar). El llibre em va cridar molt l’atenció i em va fer rebuscar entre les seves pàgines una bona estona. Després de repassar-lo de dalt a baix, vaig descobrir la importància de com fer, com entendre i com investigar l’educació artística. D’aquesta manera, decideixo resumir i explicar breument el que l’autor del llibre mostra en 221 pàgines plenes d’art i de significat, concretament em centraré en explicar diferents accions i estratègies sensibles en la formació artística


La sola de les nostres sabates

Pren un carmel i formaré part de tu

A que tenen gust els colors?

L’aula de cap per avall



La sola de les nostres sabates

L’autor defensa l’educació artística a partir de la provocació i la seducció, no tan sols en educació infantil, sinó al llarg de tota la vida educativa. En el llibre explica que és important des del primer moment iniciar la provocació, ja que és el motor de l’aprenentatge i d’aquesta manera, explica una experiència que va realitzar per trencar estructures convencionals, i per convertir l’aula en un laboratori experimental. Així doncs, el professor entra a l’aula (on tots els infants estan asseguts de manera tradicional observant els clatells d’uns i dels altres) i llença les següents preguntes:

Que hi ha a sota de la sola de les nostres sabates? Quants de vosaltres sabeu per con trepitgeu i el que trepitgeu? Com es la vostre sola? Us heu parat a mirar la sola quan us heu posat les sabates aquest matí? Quina textura tenen? Son totes iguals? Trepitgem tots de la mateixa manera? Quines empremtes deixem quan trepitgem amb diferents textures i materials?

Alguns alumnes se’l van quedar mirant, altres varen gossar a mirar la seva sola de la sabata, d’altres semblaven tenir pesos a les sabates que impedien trencar amb els canons corporals de l’aula. D’una manera o altre, els infants inicien una estructuració visual, amb l’objectiu de centrar les mirades al que, habitualment per a molts, pasa completament desapercebut. L’objectiu de l’educador era agitar les ments dels alumnes i desestabilitzar-los, per tal de provocar i treballar l’abstracció. L’activitat que proposa l’autor del llibre, després de llençar les preguntes, s’anomena: 

Sortir-se (obligatoriament) de la línea! 

Per trencar amb les normes que regnen l’educació formal, proposa que els infants pintin sortint-se de la línea, un exercici per passar de la figuració a l’abstracció i poder deconstruir la reproducció de les “típiques” fitxes. L’activitat es basa en: 

1. Estudi visual de la sola de les sabates: els infants realitzen una fotografía de la seva sola de les sabates.

2. Fan un dibuix a llapis. 

3. Amb pinzells i aigua, mullen el dibuix a llapis per tal de que desaparegui el traç i es transforma en taques. 

4. Retallen una part del dibuix. 

5. Elaboren una composició col·lectiva amb tots els retalls dels alumnes. 

L’activitat busca fugir de l'estrès incontrolable dels infants per pintar fora de la linea i per retallar una part del seu treball que ells donaven per “finalitzat”, aspectes que potser han treballat fins ara, però que ja va ser hora de canviar!


      



Pren un carmel i formaré part de tu

L’autor proposa aquesta activitat pensant en una educació artística sensible, i explica que la sensibilitat consisteix en viatjar empàticament al “món” del nostre alumnat per tal de poder transformar-lo des del seu interior. 

L’activitat que pren el nom de “Pren un carmel i formaré part de tu”, està inspirada en una obra d’un artista contemporani anomenat Félix González-Torres. La seva obra és una escultura minimalista conformada per 79kg (exactament el pes de la seva parella) de caramels envoltats amb paper celofan de diferents colors. L’activitat proposada per l’autor consta dels següents passos:

1. Projectar amb un retroprojector una muntanya de caramels, per jugar amb les llums i colors dels plàstics que envolten els caramels. Projectar a la pissarra, al sostre i a les taules dels infants, tot creant un ambient estètic molt agradable. 

2. Animar als infants a degustar els caramels (buscar caramels aptes). → És una manera inconscient i lúdica de establir conexions entre els infants i l’art. Sense adonar-se'n, l'alumnat interactua i participa de la sensibilitat que pot arribar a oferir-nos un “insignificat” grapat de caramels. 

Aquesta experiencia es un acte performatiu, on els caramels es converteixen en el medi d’expressió per tal d’incidir en la experiencia sensible de cada alumne. No interessa que els infants entenguin la obra en un primer instant, sinó tot al contrari, el que es pretén és que la experimentin de forma estimulant a través del gust, del tacte, de la vista, de la oïda i de l’olfacte. 


    



A que tenen gust els colors?

L’autor proposa novament una activitat per desenvolupar en els infants l’educació artística sensible. En aquest cas, es proposa treballar els colors a partir de llaminadures (jo potser, utilitzaria fruita i verdures). Les fases d’aquesta activitat “A que tenen gust els colors?” son les següents: 

1. Estudi visual de les llaminadures: color, textures, formes, volums,etc. Els infants realitzaran fotografies de cadascuna de les llaminadures. Les fotografies es realitzaran col·locant les llaminadures dins d’una caixa de cartró folrada amb paper blanc i una llum. 

2. Extreure la gama cromàtica. Els infants, fixant-se en la fotografia i en la llaminadure, hauran d’extreure la gama cromàtica i crear els colors. 

3. Elaboració d’un mural col·lectiu. Retallar tots els colors creats per els infants i engancharlos en un mural. 

El fet de col·locar el mural en un espai comú, l’autor ho defensa com una part més en el creixement de l’educació artística sensible dels infants. 








L’aula de cap per avall

En aquesta activitat, l’autor proposa realitzar una escenografia senzilla que pretén mostrar el trencament d’una aula tradicional, per tal de trencar també amb les predisposicions tradicionals i les actituds passives dels alumnes. Bàsicament pretén llençar el missatge: l’aula és un territori d’interacció, d’experimentació imprevisible, un laboratori de processos creatius. L’autor s’inspira, al crear l’espai, en obres de Kara Walker, Eugènia Balcells i Christo y Jeanne Claude.

La proposta “l’aula de cap per avall” consisteix en embolicar les cadires de l’aula amb paper blanc de mural i col·locar-les de diverses maneres en tot l’espai. D’aquesta manera, els infants poden dibuixar allà on vulguin. A més, proposa tancar la llum i iluminar l’aula amb imatges en un projecte que iluminan l’espai on estan les cadires. 




El que proposa exactament és aprendre a habitar l’aula com un laboratori experimental, un laboratori creatiu on es generen successos plàstics i visuals, com actes simbòlics i metafórics de la nostre manera de ser. D’aquesta manera, crec que com a educadors i educadores hem de crear i convertir les aules en laboratoris, on estigui permès el fracàs, on s’espera activació, esforç, però sobretot, on es pot créixer. Així doncs, proposa a més d’aquesta transformació, crear a les escoles un atelier que actuï com un espai comunitari per tal de retrobar pràctiques artístiques i educatives, un espai pensat per les necessitats dels infants.En definitiva, com a artducadors sabem del cert que les aules tradicionals no condueixen a l’activació de procesos creatius, sino que tendeix a reproduir accions estereotipades.



Fins aquí el meu recull de propostes, accions i estratègies sensibles en la formació artística, espero que us hagi agradat i si en voleu saber més, no dubteu en llegir el llibre de José María Mesías Lema, Educación Artística Sensible, val la pena!



Clara Griset Pastallé

sábado, 28 de marzo de 2020

La sorra cinètica


Bon dia!

Us vull presentar un recurs per treballar la creativitat i la manipulació amb els infants a través de la curiositat i l’encativament. Es tracta de l’arena cinètica o hidròfoba. No sé si n’heu sentit parlar alguna vegada, jo la vaig descobrir durant les meves pràctiques amb un grup de P-3 i em va cridar força l’atenció. La mestra va preparar una safata gran amb una quantitat de sorra suficient per ocupar el recipient i, alhora, va organitzar altres propostes per assegurar-se que els nens i nenes del grup-classe quedaven distribuïts proporcionalment per l’aula.

Com veureu en les imatges, originalment és de color marró clar, tot i que també n'hi ha d'altres colors. Està composta per un 98% de sorra i el 2% restant conté elements químics. Per aquesta raó, encara que no és tòxica, crec que cal presentar-la en un moment oportú, tenint en compte que no s’hi poden concentrar masses alumnes alhora, a menys que es disposi de molta quantitat de sorra.

A banda d’això, és evident que el/la mestre/a ha de vigilar i vetllar per tal que no hi hagi cap tropell.
Una manera, doncs, de proposar-ho podria ser a través de la preparació de diferents racons a l’aula, entre els quals s’inclogui aquest material. Els espais han d’estar organitzats perquè hi puguin participar entre 4 i 5 alumnes.
Una altra opció pot ser formar diversos grups de nens i nenes (també d’entre 4 i 5 membres) distribuïts en taules i oferir una safata amb sorra cinètica per cadascun d’ells.


Us adjunto un vídeo d'un exemple de proposta a l'aula:



Personalment, és un material que m’agrada molt, ja que la seva manipulació no comporta brutícia i, per tant, no requereix una preparació prèvia gaire elaborada, és a dir, que es pot fer servir de manera espontània (sempre que estigui ben plantejat), perquè no necessitem bates ni cap altre tipus de condicionament per evitar que els infants i el mobiliari de l’aula es taquin. També, es pot recollir fàcilment i ràpidament.

A més, penso que és un recurs màgic i atractiu degut a la seva versatilitat: en pressionar-lo, aparenta una textura compacta, que permet modelar-la segons l’antull de l’actor i, en conseqüència, ofereix un ampli ventall de possibilitats. Es poden fer servir estris i motlles per aconseguir la forma desitjada. Tanmateix, en manipular-la de nou, perd la seva consistència i es desfà.

Així mateix, a moltes persones el seu tacte els produeix una sensació agradable, ja que és fresca, tova, suau i humida, però no és enganxosa ni greixosa.
Un altre avantatge d’aquest material és que, gràcies als seus components químics, no s’asseca i, per consegüent, té una vida útil més llarga que altres recursos.
En definitiva, crec que pot resultar un joc molt divertit en què els nens i nenes poden posar en pràctica la seva imaginació i plasmar tot el que vulguin, així com el desenvolupament d’habilitats psicomotrius i de l’experimentació sensorial.

Com a futura mestra, considero que hem de proporcionar als/les nostres alumnes diversitat de recursos que possibilitin potenciar al màxim el seu creixement personal a través de l’exploració de l’entorn, d’un mateix i dels altres.

Aquí us deixo dos enllaços que parlen sobre els beneficis que pot aportar la sorra cinètica al desenvolupament dels infants i més informació:



Ana Hernández Morales
Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica 6B

Les mandales i els seus beneficis

Bon dia!

He començat a buscar informació sobre l'art i els seus beneficis sobretot en la nostra etapa de 0-6 anys. Buscant i buscant he trobat una informació molt interessant sobres els mandales. Jo tenia una petita idea del que eren però mai m'havia parat a veure quin era realment el seu significat i quins beneficis podien aportar a la nostra etapa. Doncs bé, a continuació us explico una mica què és un mandala, com podem treballar-la a educació infantil i sobretot quins beneficis aporten als nostres infants.



Per entendre bé la seva funció primer és important saber d'on ve aquesta paraula, no? Doncs la paraula mandala és d'origen sànscrit, una llengua clàssica de l'Índia que significa: cèrcol perfecte.
Són representacions utilitzades principalment en religions com el budisme i l'hinduisme i es considera un símbol espiritual fet per figures i formes geomètriques que representen característiques molt importants dins l'univers i els seus continguts. Hi ha infinitat de formes dins un mandala perquè cada persona que dibuixa una té la seva percepció de l'univers o també la natura.

El seu principal objectiu és treballar la concentració durant un temps determinat per això, el benefici més important serà aquest concretament. Fomentar l'atenció i concentració.


Però com ja he dit aquest és el seu principal benefici. A continuació us exposo deu més perquè veieu la importància d'implementar aquesta activitat a les nostres futures aules:
  1. Afavorir el desenvolupament de la psicomotricitat fina de mans i dits.
  2. Promoure el benestar interior de l'infant posant tota la seva concentració en només una activitat com pot ser pintar.
  3. Incentivar la seva creativitat i imaginació.
  4. Reduir l'estrès i l'ansietat.
  5. Ajudar a desenvolupar valors com ara: paciència, perseverança i constància.
  6. Permeten treballar conceptes geomètrics: cèrcols, triangles, quadrats, estels, etc.
  7. Donen possibilitat d'introduir nou vocabulari respecte als colors, formes, mides i emocions.
  8. Proporcionen l'augment de l'autoestima, al permetre que l'infant faci una cosa pròpia i única.
  9. Esimular el seu sentit estètic.
  10. Estimular la part cognitiva del infant. 

A l'hora de pintar els mandales podem utilitzar moltes tècniques: pinzells, colors de fusta, retoladors, amb les mans, etc. Això és decisió nostra o del mateix infant, a vegades podem deixar que ells i elles mateixes puguin escollir com fer-ho. Existeixen diversos llibres amb un munt de mandales que podem pintar però també, gràcies a Internet podem descarregar patrons i plantilles molt fàcilment. Per tant, no podem dir que és un recurs difícil per treballar a l'aula, ja que els materials són fàcils de trobar.

Per concloure, aquesta entrada m'agradaria explicar que els mándales m'han semblat sempre una activitat molt interessant però mai hi havia aprodundit en els seus beneficis, després de conèixer'ls crec que és un recurs educati el quan hem de treure molt de profit i introduir-ho no només en l'educació visual. Si no que s'ha de poder implementar en altres assignatures com ara a psicomotricitat o simplement fer-ne ús d'aquest recurs com ajuda als nostres infants en moments de canvis i estrès. 

Ainara Martínez Díaz
Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica. Grup 6B.

viernes, 27 de marzo de 2020

Treballar la natura a educació visual i plàstica


L’educació visual i plàstica adquireix un paper molt important pel que fa a la valoració, expressió, creació i producció d’obres plàstiques a partir de l’estudi d’imatges visuals i allò que els resulta quotidià. Alhora, ajuda als infants a desenvolupar els sentits d’una manera més exhausta i adquirir una percepció més completa dels objectes i fenòmens que ocorren al seu voltant.
La importància de les activitats plàstiques durant el període d’educació infantil remet en què permet la expressió dels pensaments i emocions, possibilitant el desenvolupament personal i emocional dels alumnes. A més, potencien la creativitat i la imaginació, possibilitant l’adquisició de nocions de temps i espai.

En aquest cas, us porto una activitat plàstica amb la qual es pretén que els infants aprenguin diferents tècniques plàstiques alhora que estimulen la psicomotricitat i la creativitat.
L’activitat té com a centre d’interès la tardor i es pot realitzar amb infants a partir dels 3 anys. Consisteix en dues sessions i serà realitzada en petits grups. L’element motivador de l’activitat serà una sortida per anar a buscar fulles al pati.

Desenvolupament de l’activitat
Durant la primera sessió, en parelles, anirem al pati a buscar fulles que trobem pel terra dels arbres, que s’han caigut degut al canvi d’estació i les ficarem a un cistell. Aquesta sortida motivarà als infants a realitzar l’activitat amb més motivació i es mostraran receptius.
Un cop hem recollit les fulles necessàries, anirem a classe i els infants aniran als seus llocs i la mestra repartirà les fulles. A continuació, la mestra donarà una cartolina a cada grup i una capsa de ceres per taula. L’activitat consistirà a posar la cartolina a sobre de la fulla i pintar-la per tal que es quedi la fulla plasmada sobre la cartolina. També es pot realitzar amb paper vegetal i després enganxar-lo sobre la cartolina amb celo.
A la segona sessió, introduirem l’activitat amb un conte relacionat amb la tardor, per tal que els infants s’adonin que al cel hi ha moltes estrelles i a la tardor també surten quan es fa de nit.
La mestra repartirà un tros de cartró a cada infant, a la qual hauran de dibuixar una estrella i retallar-la. A cada punta de l’estrella li farem un forat amb el llapis, utilitzant la tècnica de perforació. Un cop ja estiguin totes les puntes foradades, els infants hauran de passar la llana per aquests, fent la forma de l’estrella. Finalment, enganxarem amb celo l’estrella a la cartolina de la tardor que havíem realitzat a la sessió anterior.

Així doncs, aquesta activitat ajuda als infants a descobrir l’entorn que ens envolta i a realitzar noves obres plàstiques amb materials de la natura, treballant la experimentació de manera que els resulti atractiu per tal de garantir un aprenentatge significatiu. Per tant, l’educació visual i plàstica té un paper molt important per al desenvolupament integral dels infants, ja que ajuda a treballar totes les matèries de manera lúdica, deixant llibertat d’expressió i moviment per tal que aprenguin al ritme individual de cada infant.


Sandra Garrido Cajal
Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica 6B

jueves, 26 de marzo de 2020

Creativitat a l’aula de plàstica


Creativitat a l’aula de plàstica


En aquest apartat, la meva intenció és demostrar quina és la importància de treballar la plàstica a educació infantil i com podem treballar-la més enllà de la forma habitual i clàssica. 


En aquesta etapa, la plàstica és una de les formes de comunicació mitjançant les quals es poden expressar els sentiments i emocions, per això crec que en una sessió de plàstica és important oferir als infants materials diversos i deixar volar la seva creativitat dins d’un ambit, és a dir, el docent pot parlar d’un tema i enfocar la sessió a un tema concret però deixant lliure elecció als infants per desenvolupar l’activitat. 


Aquesta innovació es pot crear si es treballa amb una eina diferent, un suport diferent i un material diferent. Si volem treballar sobre paper o cartolina, podem cambiar la forma que té el suport, en comptes de que sigui rectangular el podem fer hexagonal per cridar l’atenció dels infants i sortir de la rutina que tenen establerta.


Per exemple si disposem d’aquests recursos: 
  • Material: farina, pa ratllat, sucre, sal, fang, colorant, maquillatges, espelmes, espuma d’afeitar, sabó, espuma del sabor, llet, pintura, aquarel·les, plastilina, tinta xina, tinta de calamar...
  • Eines:palles de plàstic, petxines, pedres, pell de taronja o llimona, closca de coco, caniques, pilotes (porexpan, ping-pong, tenis…), brotxa d'afaitar o de maquillatge, cotó fluix, plomes, varetes, ampolles de plàstic, ouere, velcro, botons, xeringa, pistoles d’aigua, rollo de paper del vàter, gomes elàstiques, fulles, pinces… 
  • Suports: petxina, ouera, pots de vidre, vena de guix, globus, cartró, fulls d’acetat, catifa d’aigua, llençol, tela de sac...
  • Accions: expandir, estampar, xafar, bufar, barrejar, esquitxar, injectar, modular, rodolar...


Algunes de les accions que es podrien fer són: 
  • Fer una figura amb pasta de sal i colorant utilitzant botons i caniques per decorar-la. 
  • Estampar un cartró amb caniques i rollos de paper de vàter fent servir tinta xina. 
  • injectar aquarel·la líquida en un llençol mitjançant les xeringues i les pistoles d’aigua.  


La idea per fomentar la llibertat i la creativitat a l’aula, seria explicar per exemple una manera de fer, per exemple, l’estampació sobre un material específic, en aquest cas, una cartulina en forma de triangle, i posar a l’abast dels infants diferents eines i diferents materials que podran fer servir durant la sessió, en aquest cas, el tema del dibuix no està definit pel mestre/a i els nen/es poden fer volar la seva imaginació.

 A continuació us deixo diferents maneres de treballar la plàstica de manera original: 






Ana Carayol Fernández
Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica
Grup 6B



viernes, 20 de marzo de 2020

Atelier

Benvinguts i benvingudes aquesta nova entrada del blog,
En aquest post us parlaré sobre un projecte, o més concretament sobre un espai que tenen els infants a l'escola La Farga de Sant Cugat del Vallès.

Aquest espai és l'Atelier, que com molts ja sabreu significa taller o estudi on un artista crea. Però en aquesta escola l'Atelier està destinat els infants del primer i segon cicle d'infantil.

L'Atelier és un espai gran i versàtil. Compta amb un racó de pintura, un de dibuix, un de projeccions de llum, un de fang, un de sorra,entre d'altres. En aquests racons es por trobar una gran quantitat de materials des de petxines de platja, sorra fina, tubs de cartó o filferro. Molts són materials reciclats o aportats per les famílies, de mides i textures molt diferents.

Però el més important és quin objectiu té aquest espai vers als infants?
L'objectiu principal és acompanyar el desenvolupament dels infants a través d'una nova mirada de la creació artística i treballar através de projectes apartir de la propia experiencia dels infants.


Segons he pogut llegir quan els infants arriben aquest espai saben que poden jugar i anar al racó que més els agradi i que se sentin més còmodes. En l'Atelier els acompanyarà una mestra que és l'encarregada de l'espai. Ella donarà les indicacions necessàries de forma clara al començament de cada sessió i de vegades proposarà als infants idees com per exemple "Que us ha emocionat avui? L'abraçada de la mare? Veure al vostre gos?" i a partir d'aquí els infants seran els protagonistes de tot l'espai i reproduiran allò que els hagi emocionat amb el material que vulguin.

En aquest espai es treballa basant-se en la metodologia de Reggio Emilia, que consisteix principalment a treballar a partir de l'interès de l'infant, de la seva pròpia experiència i d'una forma natural. L'infant adquireix un coneixement i aquest l'ajudarà a aprendre un altre i així succesivament, de forma espontània. Aquesta metodologia també diu que és imprencindible l'emoció per aprendre, ja que l'infant recorda el que ha sentit i això es converteix en experiència.

A continuació us deixo un vídeo on s'explica més específicament que es vol aconseguir amb l'Atelier i com es treballa en aquest espai: L'Atelier de La Farga


Com a conclusió, m'ha semblat molt interessant aquest projecte de la creació de l'Atelier, ja que mostra un espai per treballar l'art d'una forma molt interessant i com considero que s'hauria de treballar a totes les escoles. L'art s'hauria de treballar deixant a l'infant llibertat i a partir del seu interès, intentant que gaudeixin del procés de creació, per això és important tenir un espai adequat, amb moltes propostes i materials a l'abast dels infants.

                                                                     Paula Prieto Torres
                                                                     Didàctica de l'educació visual i plàstica - 6B