Alumnos de Educación Visual i Plástica

domingo, 2 de junio de 2019

L'art al carrer pot canviar-ho tot?

Cada vegada és més comú veure com petites poblacions envellides o barris empobrits de grans ciutats es reinventen gràcies a l'art, en concret als murals que es pinten a les seves facanes. 

Aquestes iniciatives, que ara ja han esdevingut part dels Festivals Internacionals d'Art Urbà, sorgeixen quan algú té una idea sobre com donar vida a una població pràcticament deshabitada i fer que torni a aparèixer a les guies turístiques, o pensa en una manera que un edifici abandonat o un carrer fosc no facin tanta por a la nit. L'art urbà vol transformar la identitat dels llocs, vol rentar-li la cara i que la imatge que en tingui la pobració canviï. D'altres projectes d'aquest estil el que pretenen és implicar a la comunitat i que la gent es conegui i hi interactui.

El poble de Fanzara, a Castelló, ha passat de ser un poble que no rebia visitants degut a que la seva població estava envellida i el poble descuidat a passar a ser un referent d'Art Urbà a la zona i omplir-se de turistes.
 










Un altre cas el trobem a Turku, a Finlàndia, on l'artista Candy Chang va pintar el cami des de la residència d'estudiants fins a la Universitat amb caselles que preguntaven "Quan era petit/a volia ser ________, i ara el que vull ser és _______". Es van deixar caixes amb guixos de colors i els estudiants i tota la comunitat va anar a escriure els seus propòsits i metes.














L'últim cas, i bastant significatiu, el trobem a Bombai, on una activista de 29 anys va promoure un canvi per als habitants dels barris més pobres mobilitzant a tots els joves per a tornar a pintar i crear murals que omplin de vida i esperança a les persones que hi viuen i que a la vegada la gent ho cuidi més i estigui tot ben net. Mireu quin canvi:



















Aquestes imatges demostren que quan es vol canviar alguna cosa només cal algú convençut i ganes de fer-ho i qualsevol lloc tindrà un nou aspecte i la qualitat de qui hi viu millorarà ja que sempre està bé que la vida sigui bonica, no?

Aura Ballesteros i Molina

No hay comentarios:

Publicar un comentario