Alumnos de Educación Visual i Plástica

miércoles, 31 de mayo de 2017

Activitat amb la Carla i la seva mare

Quan a Didàctica de l’Educació Visual i Plàstica varem realitzar l’activitat d’il·lustració dels poemes i varem tenir l’oportunitat de treballar el collage, usar diferents materials i diferents textures, papers, pintures, pinzells, esponges... la Roberta ens va fer treure la por a estripar, ens va animar a no retallar sistemàticament, si no a partir d’allò que volem transmetre i no tant a reproduir les tècniques clàssiques que hem aprés. Canviant la concepció es poden multiplicar les possibilitats expressives i comunicatives que ens ofereix la plàstica, la professora va fer una apreciació sobre com l’efecte estripat pot transmetre un efecte de flotació, canvia la percepció i textura respecte al retall, la sensació no és tant estàtica: Proveu a realitzar un núvol estripant i un núvol retallant ...

Per tant, és important conèixer les diferents tècniques per copsar i transmetre diferents idees, diferents visions, perspectives, com quan observem la realitat, que és canviant, mai estàtica, i amb tot el que compartim uns i altres particulars i úniques per cadascú.
En definitiva: com més tècniques coneixem, més originals poden ser les nostres creacions i les dels petits... molt més experimentarem i ens sorprendrem! Ho podem fer amb llibertat i sense por a equivocar-nos, sempre podem canviar de trajectòria i allò que ens sembla un error pot ser el que necessitàvem aprendre o fins i tot una innovació.  
Aquestes reflexions han estat la base per a imaginar la meva proposta d’activitat.

D’altra banda, pensant en aquest núvol vaig indagar en la transmissió de la sensació de moviment que podem aconseguir en la utilització de diferents materials i a través de diferents tècniques, per tal d’aproximar-nos a la realitat. Són molts els artistes que s’han preguntat...Com ens podem aproximar plàsticament a la realitat del que veiem?
Pintors cubistes: Juan Gris, Pablo Picasso, Giacomo Balla... van intentar copsar  els efectes dinàmics mitjançant la superposició d’imatges d’un sol objecte preses des de diferents punts d’observació, hi ha qui diu que va ser el cubisme que va alliberar definitivament la pintura de la seva concepció perspectiva tradicional i del seu caràcter estàtic.
No obstant, les creacions són sempre, en gran mesura, moviment, fins i tot aquelles en que no predomina la idea de transmetre’l.
Pollock, l’artista americà, va ser també molt trencador, per a ell el que era més important era el moment de pintar, no tant el resultat: “el procés es el veritable contingut de l’obra. L’expressió del meu pensament i les meves emocions en l’acció de pintar”. 
Em va semblar que aquesta és una perspectiva infantil en el millor dels sentits. Nosaltres, com Pollock hem usat: draps, palletes, goteig ... “la força és el gest pictòric, no hi ha a dalt i a baix, ni dreta ni esquerra!”

Aquesta és també –almenys en part- la perspectiva de fundacions i tallers com Segniossi, alliberar el traç de qualsevol subordinació representativa, explorar la connexió entre les qualitats expressives dels moviments del cos i el traç...l’experimentació i el joc com a mètode de treball.

Aquesta activitat per tant vol recollir diferents propostes, maneres, aproximacions a la noció del moviment en l’art i té un caràcter obert. Les fotografies realitzades durant el procés ens ajuden a aquesta aproximació a les idees de moviment, a pensar el recorregut del traç i els diferents moments del gest pictòric.

La protagonista és la Carla, la filla d’una amiga...
La activitat té, un caràcter molt transversal però les àrees en que es desenvolupa són sobretot: Educació Visual i Plàstica i Coneixement de l’Entorn, permetent l’exploració sensorial, i l’aproximació a algunes nocions de l’espai i el temps, bàsiques per a les ciències- obrint pas al pensament abstracte.

A continuació la documentació de l’experiència que és alhora un retorn agraït a la Carla i a la seva mare:

Una activitat amb la Carla

Primer hem preparat una taula baixa on cabessin tots els materials i la cartolina dinA3 blanca: plomes, pinzells, palletes, pompons, confeti, pintura de mans i retalls, tot a l'abast! 
Després hem ensenyat a la Carla -que estava molt il·lusionada des de feia dies i l’entusiasme infantil sempre és molt revelador- unes imatges, obres d'art de pintors cubistes com Giacomo Balla, realistes com Andrew Wyeth, de Pollock.. i li hem preguntat a la Carla "Creus que es mou alguna cosa en aquest quadre?" 
La Carla ha identificat moviment en tots i cadascú els quadres cubistes –que volien mostrar explícitament moviment- no en el quadre realista de Wyeth, que li ha semblat una fotografia: la intuïció essencial de les nenes i nens mereix ésser assenyalat i reconegut. La Carla, que té 5 anys, ha identificat l’essència d’allò que l’artista volia plasmar al llenç i transmetre als altres.

També li hem preguntat quin li agradava més: "la postal amb els ocells!"
Primer ha dit que volia dibuixar un cargol i s’ha assegut a pensar. Hem suggerit que l’activitat era lliure i podia fer el que volgués i provar de tot i més. 
Després la Carla ha començat la seva creació única, li hem dit, només a l'inici, que no tenia que dibuixar res concret si no volia, però poc a poc l’hem animat a que anés provant tots els materials i fent-los servir lliurement, experimentar amb ells, sense intervenir però durant el procés -excepte amb complicitat quan ens feia partícep de les seves pròpies impressions... "mira que bonic!"
Doncs ha anat provant a barrejar els color "el blanc i el negre fan gris!", ha esquitxat una mica, però sobretot ha fet puntets amb els pomponets, ha posat cola per enganxar la palleta -que li agradava molt- i el confeti. Ha pintat amb la ploma, amb els dits -fent palets i puntets, -jo he pensat en l'universal de les formes pictòriques orgàniques que menciona Arno Stern-, tot plegat pausadament però sense dubtar. 
Estava molt concentrada i li hem preguntat com se sentia, i ha dit dos vegades molt seriosa "Em sento molt bé... Em sento molt bé!".
No volia enganxar retalls -sí els confeti-, volia sobretot combinar la resta d’elements, i sobretot aquells amb que no havia treballat mai -em comentava la mama Miriam-: les palletes, les plomes, els pompons i confeti...i la pintura es clar.
Passats 30 minuts, autònomament i amb molta claredat, ha decidit per ella mateixa que ja havia acabat la seva creació: "ja he acabat..si" 

Tot mirant el llenç li he dit que a mi personalment em sembla molt bonic, m’ha sorprès molt positivament l’equilibri del quadre tenint en compte que era lliure i que podia fer el que volgués, em sembla que és veritablement harmònic. Semblava tot espontani però tot mirant-lo si troba una coherència: ha combinat sentiment, pensament, projecció i experimentació.
I m’ha ajudat a entendre més sobre la meva pròpia reflexió inicial.

Li he dit que quan el mirava em semblava una festa, i li ha semblat que era divertit que jo veiés una festa, però que ella ara veia un jardí. Jo també veig un jardí Carla:  Quin quadre espacial que pot ser diferents passatges! 

I doncs la mama -a qui li havia explicat l’activitat-, molt acertadament  li  ha preguntat si creia que els pintors es movien mentre pintaven, "Et mous quan pintes?" Sense pensar-ho molt la petita ha fet veure com si pintés i ha dit: "si!" -tot fent veure que pintava-.

Els pintors poden expressar més o menys moviment en la seva creació final, però del que no hi ha dubte és de que el gest pictòric és moviment!

He gaudit i he aprés molt preparant aquesta activitat amb la Carla i ha estat un plaer i una lliçó veure-la en ple procés creatiu... 
L’animo a seguir imaginant i experimentant amb la mateixa concentració, decisió i alegria per més anys que passin! Jo tinc 31 anys i sento que tot just començo a experimentant i a indagar amb la plàstica, tal i com ens ha proposat la profe de la universitat... 

Gràcies Carla! Gràcies mama de la Carla! 


Mireia Roig Pineda
                                                                                      



  
                                   






lunes, 29 de mayo de 2017

LA MÀGIA DELS COLORS

Arts & English: the magic of colours

Aquesta entrada al bloc és per explicar l’activitat que vaig portar a terme amb nens i nenes de P-5 a la meva feina. Aquesta activitat va ser duta a terme en anglès, ja que jo sóc professora d’anglès. Per tant, és una activitat multidisciplinari que té com a principal objectiu el desenvolupament creatiu dels infants a través de les arts plàstiques, però també amb la connexió amb les seves emocions i amb l’anglès com a llengua de comunicació a l’aula.

Aquesta activitat es va dividir en tres sessions:
Sessió 1: Fem nous colores
Sessió 2: Creem colores
Sessió 3: Sentim els colores.

Les sessions són progressives i estan pensades així per anar de conceptes més fàcils d’exemplificar i de comprendre a l’experimentació personal i la creació de colors com a forma d’expressió.

Sessió 1: Making new colours

Objectiu: descobrir les possibilitats del colors.

·  Ritual d’inici: “Hello song” i How are you today? (ens preguntem com ens sentim avui). També vam explicar que faríem pintura i, per tant, calia posar-se bates.
·  Desenvolupament: vam començar la sessió preguntant quins colors té l'arc de Sant Marti. Posteriorment, vaig projectar diferents imatges d’arcs de Sant Marti per comprovar les respostes.  A les imatges hi havia diferències de tonalitats i de combinació de colors que van enriquir les nostres prediccions.
o   Després vaig explicar que faríem un arc de St. Marti però que teníem un problema: que només teníem tres colors (els primaris -blau, groc i vermell).  Aleshores, vaig preguntar quins colors faltarien per fer els nostres arcs i vaig escoltar les seves respostes.
o   Vaig mostrar als nens com es poden fer d'altres colors barrejant els primaris (blau + groc=verd)/(vermell+ groc=taronja)/(vermell+ blau=lila).
o   Després ho van fer ells i cadascú va fer el seu arc com ha volgut.   
·  Ritual de sortida: van mostrar totes les creacions dels companys i vam preguntar si els havia agradat l’activitat.





Sessió 2: Creating colours  

Objectiu: descobrir les tonalitats del colors  

·  Ritual d’inici: “Hello song” i How are you today? (ens preguntem com ens sentim avui). També vam explicar que faríem pintura i, per tant, calia posar-se bates.
·  Desenvolupament: Primer van recordar la sessió 1 i com barrejant diferents colors vam poder aconseguir-ne més.  
o   Després vaig mostrar-los la màgia que té el color blanc, ja que ens pot ajudar a fer moltes tonalitats de verds o de grocs o podem barrejar fins a tres colors, o quatre, (blau+ groc+ + vermell + blanc) i aconseguir moltes tonalitats i molts colors.  
o   A continuació, vaig presentar el material: les tres pintures dels colors primaris en gots, més gots i paper de plata per fer les barreges i culleres per agafar els colors. A continuació, vaig deixar als nens experimentar. Els vaig donar fulls en blanc i els vaig deixar fer. Moltes vegades, em van demanar la meva ajuda preguntant-me com es feia un color o si els podia ajudar a posar pintura blanca.
·  Ritual de sortida: vam fer una rotllana i preguntar si els havia agradat l’activitat.





Sessió : Feeling the colours

Objectiu: fer servir els colors per expressar-se emocionalment.

·  Ritual d’inici: “Hello song” i How are you today? (ens preguntem com ens sentim avui). També vam explicar que faríem pintura i, per tant, calia posar-se bates.
·  Desenvolupament: van començar recordant la sessió 2 i mirant els fulls plens de diferents colors.  
o   A continuació, vaig introduir la sessió recordant el que havien dit abans al ritual ‘inici de com se sentien aquell dia. Els vaig dir que moltes cançons a vegades ens fan sentir-nos de determinada manera i que amb els colors passa el mateix.
Vaig posar un exemple amb una cançó coneguda.
o   Després, els vaig posar una cançó desconeguda i els vaig deixar escoltar-la i ballar-la. Després d’una estona els vaig preguntar com els havia fet sentir aquella cançó i vaig escoltar les seves respostes.
o   Després, els vaig preguntar que quin color creien que els podia ajudar a dibuixar aquella emoció. Aleshores els vaig dir que havien de crear un color que pensessin que representava aquella emoció que van sentir.
o   Els vaig deixar crear el seu color i després vam fer el mateix amb dues cançons més.
o   Les cançons que els vaig posar eren: una molt alegre (Don’t stop me now -Queen), una molt trista (You and whose army? -Radiohead) i una que feia una mica de por (Fright night – Scary sounds & Music). Encara així, els nens a vegades deien que la cançó trista els feia sentir tranquils i contents i en cap moment els vaig corregir. Cadascú sent el que sent i jo no sóc ningú per dir-los el contrari.
·  Ritual de sortida: vam fer una rotllana i comentar els diferents colors que hi havien sortit i el que cadascú havia sentit.





Comentaris finals

Primerament, m’agradaria comentar que els nens i nenes van gaudir molt de l’activitat.  S’ho van passar molt bé pintant i fent les barreges de colors. Al final de la sessió 2, ja eren uns experts fent barreges: Deien coses com “ si barreges tots els colors i poses només una mica de blanc et surt marró”. I molts comentaris d’aquests tipus. Alguns nens i nenes, fins i tot, deien els colors que portava la seva barreja en anglès.

La sessió 3 també els va agradar molt ja que podien ballar i pintar i fer servir tot el seu cos i expressar-se emocionalment.


Els nens i nenes van aprendre molt quant als colors i les seves possibilitats i van poder experimentar i descobrir noves formes de crear tonalitats i barreges cromàtiques. Van poder tocar i fer servir les seves mans per fer les seves creacions i fer servir la seva creativitat per deixar anar la seva imaginació. 

Com a mestra, va ser una gran satisfacció fer aquesta activitat, ja que mirar la interacció dels nens i nenes i adrmirar la seva curiositat natural de creació, va ser molt i molt gratificant.

martes, 23 de mayo de 2017

Treballem Joan Miró


Aquesta entrada al blog va dedicada a explicar una activitat que he realitzat a la meva feina amb els alumnes de P3. Aquesta ha consistit a treballar l'obra de Joan Miró anomenada blau II. A la meva escola s'està seguint la temàtica de treballar diferents autors pictòrics cada trimestre i Miró era un dels que em cridava més l'atenció per treballar-lo amb els nens.

L'activitat que han fet ha consistit a representar l'obra mitjançant pintures. Per introduir l'obra vaig explicar als nens qui era Joan Miró, vaig ensenyar-los quadres seus i vaig preguntar què creien que volia dir l'obra que realitzarien. Els nens primer de tot, van pintar els fulls de color blau i posteriorment, van fer els puntets negres i la línia vermella. Aquesta els hi va costar una mica així que vaig haver-los d'ajudar amb el traç. Finalment, els diferents dibuixos els he penjat al passadís de la classe en un mural, juntament amb les diferents obres futures que els nens aniran realitzant sobre l'autor.

L'elecció d'aquesta obra ha estat principalment per la seva facilitat, colors, traços i originalitat. Els nens de P3 són infants que s'estan iniciant en les arts plàstiques i per tant, el traç l'estan començant a desenvolupar, per això no he escollit una obra molt difícil de representar. Alhora, als nens els hi ha agradat molt fer aquest quadre i sempre que el veuen penjat al passadís s'entusiasmen dient: aquest és el meu!

Per tant, es poden treballar autors pictòrics amb els infants d'infantil sempre que els hi adaptem a les seves capacitats.
Enllaç per saber més sobre l'obra: https://ca.wikipedia.org/wiki/Blau_I,_II,_III

Fotografies:



Gràcies,

Meritxell Rius Teixidó

jueves, 18 de mayo de 2017

Las Marionetas

En la sesión de hoy hemos empezado aclarando unas dudas sobre los trabajos finales que le tenemos que entregar a la profesora. Acto seguido nuestras compañeras Rebeca y Raquel han comenzado explicando su sesión que trata sobre las marionetas.
Nos han hablado sobre Pinocho, cuanto que todos conocemos y Roberta nos ha aconsejado remitirnos siempre a los cuentos y películas tradicionales y no las versiones que se han ido creando más tarde.

Las marionetas son las que se aguantan con hilos, también existen las de dedos y las llamadas puxineli que son las que se introducen las manos.

Acto seguido nos hablan de un grupo de teatro que les aconsejo la profesora (Roberta) que se llaman Pea Green Boat y nos enseñan un video de este grupo El rey y el Mar. En el video podemos observar como no hablan y solo hay música de fondo, es decir no hay letra. Los actores de la compañía también forman parte de la representación y las partes del cuerpo de estos actores, a su vez, forman parte de las marionetas.

Seguidamente, damos paso a la actividad. Encontramos en el aula dos mesas habilitadas para la realización de la actividad. Esta actividad consiste en crear una marioneta con los materiales que nos han sido proporcionados (cola, madera, colores, pinceles, clavos, martillo, sierra, telas...). Roberta, la profesora nos da algunas guías sobre el movimiento de estas marionetas. Durante la realización de la actividad, nos pasan un cuento para darnos ideas de sobre como realizar las marionetas.

Considero que esta actividad ha resultado muy divertida pero quizá es un poco difícil para realizarla con niños, ya que a mi personalmente, me ha costado mucho pensar qué hacer.


A continuación adjunto una web muy interesante sobre los tipos de marionetas que existen:
http://www.teiamoner.com/llicencia/tipuse.htm


sábado, 13 de mayo de 2017

EXPERIMENTEM AMB FANG



Aquesta sessió va ser dirigida pels nostres companys de classe Raquel i David.

Inicialment, van planificar la seva sessió amb una breu presentació teòrica del material a treballar, en aquest cas el fang i, van explicar-nos els seus orígens i les possibles manipulacions per representar esculturalment el cos humà.

A continuació, ens van explicar l’activitat a realitzar, la qual estaria formada per dues parts. En primer lloc, hauríem d’intentar crear de forma individual la nostra pròpia escultura orientada a la figura humana o a qualsevol de les parts del cos amb l’objectiu que aquesta pogués transmetre una emoció o sentiment només amb la seva visualització. 
D’aquesta manera, ens vam repartir per les diverses taules de l’aula, les quals ja estaven preparades i condicionades amb tot el material necessari per portar a terme l’activitat: fang, estris, suros, etc., i ens vam posar mans a l’obra!
A continuació, es poden observar la forma de treballar i diversos resultats de companys:


Al cap d’una estona, quan tothom ja havia realitzat la seva petita escultura, els dos companys que dirigien l’activitat van fer petits grups de 3 persones per portar a terme la segona part de l’activitat. Aquesta consistia a unir i fusionar les escultures de cada membre del grup i donar-li un significat a la nova escultura que al final de la classe hauríem de posar en comú amb la resta de companys.
En la meva opinió, el fang és un recurs indispensable per treballar a les aules infantils perquè per les seves característiques, considero que és un material que poden manipular fàcilment i amb el qual poden experimentar diverses tècniques plàstiques a més de treballar tant la motricitat fina com la gruixuda.

A més, les característiques del fang permeten que la forma de les seves peces es mantingui durant un període llarg de temps si es conserven de forma correcta. D’aquesta manera, dóna peu a què els infants puguin visualitzar les seves obres de volum i formin part de la decoració de l’aula.

A continuació, podeu observar diferents pàgines que m’han semblat d’interès i on podeu trobar diferents tècniques o idees per treballar el fang a les aules infantils:

http://petitsgransartistes.blogspot.com.es/2011/11/treballar-el-fang-duna-forma-diferent.html

http://www.escolapeggy.com/treballem-fang-escola-bressol-sarria-171115/

http://www.innovib.cat/numero-1/pdfs/16-pre-op.pdf
Raquel Vélez.