Alumnos de Educación Visual i Plástica

sábado, 7 de mayo de 2016

LAND ART

Vaig dur a terme la classe el 28 d’abril del 2016 i la meva intenció era realitzar una activitat que pogués relacionar els sentiments i les emocions dels infants amb l’art. Moltes vegades no sabem com començar a tractar aquest tema i penso que relacionar-lo amb la plàstica dóna molt joc. L’activitat constava de dues parts.

En la primera, que és individual, s’ha de plantejar una qüestió als infants, la qual pot sortir d’un tema que estiguem tractant a l’aula, d’un tema del qual ens interessi parlar, d’un conflicte de classe... Pot ser qualsevol pregunta sempre que tingui la intenció de fer reflexionar als infants i de fer-los posar paraules al seus pensament. Per exemple: “Com em sento?”, “Com em sento en relació a ...?”, “Com estic avui?”; o si ho volem relacionar més amb l’educació visual i plàstica: “De quin color em sento avui?”, “Amb quina forma relaciono el meu estat d’ànim?”, etc. L’objectiu és plasmar en un full DIN A4 la resposta a la pregunta que els hem formulat. A la classe, vaig proposar “Com em veig en un futur?” i la tècnica era completament lliure: podia ser collage, dibuix realístic, dibuix abstracte; es podien utilitzar llapis, ceres, retoladors... Amb els nens i nenes, però, potser és millor acotar una mica més la tècnica i decidir nosaltres quina faran servir. Una vegada tothom ha acabat la seva representació, és el moment d’explicar als companys què han fet i què volien transmetre.
La segona part és en petit grup i la intenció és similar. Es tracta de fer que els infants responguin a la mateixa pregunta (o similar però adaptada) en grup. És a dir, l’objectiu és que parlin i es comuniquin entre ells per poder arribar a un acord tot pensant sobre els seus propis sentiments i emocions per tal de poder-ho expressar mitjançant el Land Art. El mestre o la mestra ha d’explicar de què tracta aquesta tècnica de forma resumida i ha d’ensenyar exemples als infants.

El Land Art va aparèixer als Estats Units als anys 60-70 i va ser una manera de treure l’art del seu context “normal”, els museus. Es tracta d’utilitzar els materials de la natura i el paisatge natural com a base. Aquests poden ser pedres, branques, aigua, cordes, pigments, etc. però sempre intentant que no estiguin manipulats en excés, ja les obres queden a la natura i per tant estan a mercè dels fenòmens naturals (com la pluja, el vent, l’erosió...). És bàsic fotografiar-les per a tenir un suport on poder contemplar-les sempre que es vulgui, tant de les obres a petita escala com de les a gran escala i tant de les que es fan en interior com de les que es fan en exterior. 
Robert Smithson (1938 – 1973) va ser el creador de l’expressió Land Art. Feia arts plàstiques, pintura i escultura minimalista, entre d’altres, i d’aquesta va acabar sorgint una nova forma d’art. Va realitzar moltes obres però també va escriure teoria per tal d’explicar què significava aquesta nova expressió artística.



 (EXEMPLES DE ROBERT SMITHSON)

Quan els infants hagin acabat de fer les seves pròpies creacions de Land Art, hauran d’explicar als seus companys què volien transmetre. Per acabar, la mestra o el mestre, farà fotografies de totes les obres, les quals després es poden penjar a l’aula.




Penso que va ser una activitat molt interessant en la qual tothom es va poder expressar lliurement i sense cap tipus de prejudici. A més, el fet de sortir a l’exterior és sortir de la monotonia i de l’habitual, per això crec que és bo i molt adequat fer-ho amb els infants.



Aquí teniu més informació sobre Robert Smithson i aquí trobareu informació sobre diferents festivals de Land Art a Europa. 


ALBA PERIBÁÑEZ
DIDÀCTICA DE L'EDUCACIÓ VISUAL I PLÀSTICA

No hay comentarios:

Publicar un comentario