Alumnos de Educación Visual i Plástica

viernes, 6 de mayo de 2016

BRUNO MUNARI I EL LLIBRE IL·LEGIBLE

La classe del dia 23 de Febrer del 2016 va estar dedicada a Bruno Munari. Vàrem tenir la gran oportunitat de parlar sobre l´autor italià i conèixer alguns dels seus llibres (on el joc sempre té un paper protagonista).
Bruno Munari (24 d'octubre de 1907 - 30 de setembre de 1998) va ser un artista i dissenyador italià, que va contribuir en molts fonaments de les arts visuals (pintura, escultura, cinema), les arts no visuals (literatura, poesia i didàctica, amb la investigació del joc del subjecte, la infància i la creativitat) i del disseny industrial i gràfic. Va ser un artista polifacètic que va fer incursions, amb èxit, en diferents àrees del coneixement, des del disseny industrial, arquitectònic fins a l´editorial amb el disseny de llibres. Munari va insistir en el fet que el disseny havia de ser bonic, funcional i accesible. Una de les seves aportacions fonamentals està en el llibre "Da cosa nasce cosa - Laterza (1981)", traduït al castellà per "¿Cómo nacen los objetos? - GG Diseño", on ens planteja una metodologia per al disseny, per a qualsevol tipus de disseny. Els passos de la seva metodologia semblen vigents més de dues dècades després de ser escrits. Els passos que proposa són:

1.     Problema.
2.     Definició del problema.
3.     Elements del problema.
4.     Recopilació de dades.
5.     Anàlisi de dades.
6.     Creativitat.
7.     Materials i tecnologia.
8.     Experimentació.
9.     Models.
10.   Verificació.
11.   Dibuixos constructius.
12.   Solució visual.

El dia 23 de Febrer vàrem tenir l´oportunitat de conèixer el “Llibre il·legible” de Munari (un llibre que no basa la seva lectura en el text sinó en la percepció i l´exploració de la proposta) i vàrem poder crear el nostre propi “llibre il·legible” amb papers de diferents colors. Aquesta activitat podria realitzar-se també amb infants de P5, per exemple. 


                                                                                                            









Proposant als infants la seva participació en activitats d´aquest tipus estem fomentant entre els mateixos la capacitat d´imaginació i, alhora, estimulem la seva creativitat. Els infants podrien realitzar els seus propis llibres amb papers de diferents tipus, colors, formes, retallats, foradats, amb fils que els travessen, que creen formes, etc. Aquesta activitat no pretèn donar models, sinó imputs que siguin motivadors. Es tracta d´una proposta oberta que respecta la individualitat de           l´infant i potencïa la seva creativitat.
A classe també vàrem comentar i visualitzar plegats el següent enllaç sobre una exposició dedicada a Munari que en aquell moment s´estava produint a Itàlia:

Altres enllaços d´interès:

. Els llibres de Bruno Munari per Corraini Edizioni, la seva editorial de referència: 


. Arte y escuela: Libro ilegible. Bruno Munari:






JORDI ALGUACIL MILÀ

DIDÀCTICA DE L´EDUCACIÓ VISUAL I PLÀSTICA

No hay comentarios:

Publicar un comentario