Alumnos de Educación Visual i Plástica

lunes, 30 de mayo de 2016

TALLER EN FAMÍLIA: CISTELLES DE TRAPILLO

La setmana passada vam fer a l’escola on treballo un taller amb les famílies per crear noves cistelles amb un material molt de moda els últims anys, el trapillo.





El fet de tindre la possibilitat de fer entre tots cistelles per desar les joguines, amb un material completament diferent al que teníem fins ara, ha estat una idea que ha sorgit després de pensar, provar i buscar diferents maneres de tindre les joguines classificades i organitzades. A l’escola hem tingut capses de cartró, plàstic, vímet, roba... i sovint són materials que s’acaben trencant, i que estan molt presents en l’entorn immediat dels infants.

L’equip de mestres vam pensar que poder fer les cistelles amb les famílies ens permetria, a part de reduir la despesa en material, implicar a les famílies en la cura i el manteniment dels diferents materials que hi ha a l’escola. Pel que fa als infants vam valorar que el fet de tindre un nou material en l’entorn diari enriquiria els aprenentatges ja que les cistelles que hem fet són flexibles, trobes, poc pesades i de diferents mides i colors, de manera que permet que els infants les utilitzin per centenars de jocs diferents (barrets, cistell de comprar, bressol per les nines...)

Finalment les cistelles han quedat precioses, ens son de gran utilitat i els infants li estan traient molt partit.  

Us animo a provar a fer les infinites coses que es poden fer amb trapillo, a més és un material fàcil de rentar i que dura molt. 

Esther Prat Sendra

sábado, 28 de mayo de 2016

VISITA A L'EXPOSICIÓ COLBALCAT

Durant aquest curs he gaudit molt experimentat i creant, aquesta assignatura m'ha donat l'oportunitat d'aprendre a viure i veure l'art amb uns altres ulls.

Des de petita m'agrada molt la plàstica, però sempre he tingut vergonya per mostrar les meves creacions ja que no hem semblaven "ben fetes".

Gràcies als treballs que he anat fent durant aquest curs m'he adonat que no he de sentir vergonya ni inseguretat, l'important és gaudir amb el procés, deixar anar la nostra creativitat i imaginació.

Una de les activitats que més em va marcar durant el curs va ser la visita a l'exposició de Santa Mónica. 




Prèviament havíem treballar amb el vídeo "La educación prohibida" i l'article "El mobiliario si importa en la escuela", aquesta visita va ser una mena de tancament per la creació del meu nou concepte d'art.

A Santa Mònica se'ns presentava un seguit de projectes i experiències dutes a terme en diferents escoles de Barcelona. Tots aquests centres tenen un objectiu comú, treballar amb els alumne de forma integral i globalitzada a través del treball de projectes artístics.

Alguns d'aquests projectes incitaven el contacte dels alumnes amb el barri, d'altres feien que els nens i nenes de l'escola poguessin donar la seva opinió en decisions del centre.

Projecte de millora dels lavabos

Maqueta feta per nens de 5é i 6é






















Com a conclusió, tant de la visita a Santa Mònica com a l'assignatura, he descobert que l'art a l'educació no és una assignatura on els nens dibuixen el que la mestra els hi diu, ha de ser molt més. L'art i l'assignatura de visual i plàstica ha de permetre als alumnes gaudir, experimenta i crear un espai de creativitat comú on poder expressar-se de forma lliure. No ha de quedar tancat a les quatre parets de l'aula, ni en una o dues hores de l'horari escolar.






Iris Valle Garcés (Avaluació única)

EL MEU PROPI VIATGE PERSONAL

Aquest curs ha estat com un llarg viatge per mi, ple d'experiències personals, milers de treballs i caps de setmana invertits en realitzar-los. En el moment de optar per fer avaluació única va suposar un esforç i dedicació per poder estar a l’alçada de manera autònoma a casa.

La plàstica ha estat una assignatura que sempre m’ha fascinat i m’he sentit molt de gust des de ben petita en fer-la. Per això en el moment que la Roberta ens va proposar fer una llibreta de viatge perquè experimentéssim lliurement amb textures, colors, formats i tècniques em va agradar molt la idea. Moltes vegades com estudiants ens proposen fer treballs pautats i no se’ns deixa experimentar per lliure. En els anys que porto estudiant, sempre ens diuen que deixem els infants a experimentar, però quan som adults , què passa?



Així que crear una llibreta personal on escriure, dibuixar o plasmar diferents estat d’ànim és essencial per fer-nos créixer a poc a poc. Val a dir que en el moment de trobar-te en una llibreta en blanc, et preguntes per on començar i què fer. Estarà bé el que faig? Moltes preguntes que a vegades no pots resoldre i et donen por a llençar-te, així que exercicis com aquests poden fer que deixem volar la nostra imaginació tant com a nens com en adults.

Per acabar, vull destacar una frase que ens farà reflexionar de com ensenyar els infants.


              “ L’art d’ensenyar és l’art de descobrir” Mark Van Doren 



DIDÀCTICA VISUAL I PLÀSTICA

ANNA PASCUAL TORNS


Per últim us deixo algunes d'idees per fer Travel books ben originals i divertits. Així podeu aprofitar les vacances! 







miércoles, 25 de mayo de 2016

POP UP I PALETES DE COLORS



D’entre les formes d’expressió i creacions que hem conegut a partir de l’assignatura de didàctica de l’educació visual i plàstica, recordaré en aquesta entrada què és es Pop-up.
El concepte “Pop-up” es sol aplicar a creacions tridimensionals fetes amb paper o materials semblants. Al disseny d’aquestes transformacions se’l pot confondre amb l’origami degut a que totes dues arts fan servir el paper doblat. Tot i així, l’origami tendeix a centrar-se en la creació d’objectes, mentre que el Pop-up tendeixen a ser elements visuals. Els següents son alguns exemples:

D’altra banda, també coneixíem la importància d’una bona combinació de colors a l’hora de crear quelcom; així creàvem la nostra paleta de colors. Podeu veure la web que comparteixo amb vosaltres i que he trobat interessant, que serveix per crear paletes de colors fent clic aquí.

Aquestes són les que jo he creat. 



 Per utilitzar aquests colors al word, seguiu les següents instruccions:

1. Fer una impressió de pantalla i pegar al Paint. 

2. Busqueu la eina indicada:
3. Feu clic sobre "Editar colores"


4. Us apareixerà:


5. Seguidament, obriu el Word.

6. Seleccioneu allò al que voliu afegir-li color i escolliu la eina adient:


7. Feu clic a "Más colores" i seguidament a "Personalizado".

8. A la part indicada, li afegiu el número que heu trobat al Paint. 


Us animeu a pràcticar?
Raquel Baena

L'ART TEXTIL

La meva sessió es va realitzar el dijous 10 de Març. Desprès de pensar molt en l’activitat que havia de dinamitzar vaig decidir fer una activitat de teixir. Us preguntareu perquè de teixir? Doncs bé, sempre m’ha agradat el món de cosir/teixir, és un art que antigament era un element que s’utilitzava molt i que ara les noves generacions no estan traient profit d’aquest art.  Sempre m’ha agradat observar les persones que fan ganxet, punt, etc. i he tingut l’oportunitat d’aprendre una mica.


D’altra banda, quan vaig comentar a la Roberta que volia fer una activitat de cosir ella em va recomanar buscar informació sobre l’artista Edith Schaar.  I, qui és aquesta artista? Doncs bé, L’Edith Schaar és una artista alemanya que viu al poble de la Floresta, a les Garrigues, i té 87 anys.  El jardí de casa seva és un espai oníric on les peces d'art que va creant al llarg del temps prenen les formes de la naturalesa i s'hi fusionen de manera lliure. Els tapissos i les pintures tèxtils de l’artista estan inspirades a la natura, a la llum, al color,... A més, utilitza llanes i fils tenyits fets per ella a partir de les plantes naturals que cultiva al seu jardí.




Durant la sessió vaig presentar un vídeo de la Edith Schaar perquè els companys poguessin saber una mica d’ella i s’inspiressin després en la creació del seu teixit. Aquest vídeo es titula “El infinito”, es pot veure en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=MmBD5wv55f4

També vaig fer una petita introducció del món del teixit explicant la importància del teixit, les diverses funcions que ha tingut i que té, la seva evolució, artistes que han utilitzat com a obra d’art teixits, tapissos, etc. 
Desprès de fer aquesta introducció, vaig presentar l’activitat: FER UN TAPIS. D'entrada, vaig començar a explicar com es feia un telar amb cartró. I seguidament, vaig explicar com teixir amb diferents tipus de llanes i mètodes diferents.
Els diferents mètodes  de teixir que vam utilitzar estan en les pàgines webs que es mostraran a continuació. 
Aquests enllaços ajudaran a aprendre a teixir, ja que es veu el seu procés molt detallat i en alguns vídeos ben explicats.

    Per últim, es mostraran fotografies de la sessió d'aquell dia:


























    Beatriz Cuadrado Just

    martes, 24 de mayo de 2016

    JO HI VEIG CARES

    La següent activitat de ben segur que ja la coneixeu però, el que pretenc és poder-vos donar noves idees i perspectives de veure el món, així podent anar més enllà del que els nostres ulls veuen i endinsar-nos en el món dels infants, els quals tenen una visió diferent a la nostre de tot el que els envolta i dels quals en podem aprendre molt. Respecte a aquesta visó de l’infant, penso que és important motivar-los per tal que puguin expressar els seus pensaments i sentiments, i així fomentant aquesta creació pròpia de cadascú, on la imaginació i la creativitat si veuran molt identificades. Poc a poc anirem creant grans personalitats, les quals hem d’intentar evitar que estiguin influenciades per la societat i els seus perjudicis.

    L’entrada, l’he volgut titular “Jo hi veig cares” per el següent motiu, el treball que he pogut fer de les diferents perspectives des de les quals pots veure el món l’he centrat en veure cares en diferents lloc, espais, crear-les a partir de diferents materials, aliments i formes, etc. obtenint el següent resultat, el qual he volgut compartir amb tots vosaltres ja que l’he considerat una gran recerca i creació, la qual podem treballar amb els nens i nenes d’infantil sense cap inconvenient. Algunes de les imatges creades són les següents:

     
     

     



                                                 


















    A més, també vull presentar-vos dues aplicacions lúdica que he trobat: "Caras concineras" i "Collage machine". Aquestes considero que poden ser bons recursos per poder treballar amb els nostres infants, gràcies al seus fàcil sistema d’utilització i creació. A continuació en podeu veure algunes imatges, per que us en pugueu fer una idea:





                                                                      


    Finalment volia destacar aquesta proposta ja que podem treballar de manera vivencial, experimental, lúdica i on cada un d’ells té la oportunitat de fer la seva aportació (amb els materials) i sentir-se pertinent al grup. Posteriorment al fer les seves creacions individuals, fomentem els valors de compartir i respectar la resta de companys, a més de ser capaços de recordar què han utilitzat, quantes cares ha creat, quins materials ha portat i perquè… és a dir, desenvolupen l’habilitat de comunicar-se.


    Per acomiadar-me us volia fer reflexionar sobre la simplicitat de crear quelcom interessant, com és en aquest cas les cares, però....
    QUÈ ENS NECESSARI PER CREAR CARES? QUÈ ÉS IMPRESCINDIBLE I QUÈ NO?
    Aquí us llenço la pregunta per tal que i aneu pensant. 

    Espero que us hagi agradat i que us serveixi per poder treballar amb els vostres infants, ENDAVANT! 

    Esther Boixadé.