Alumnos de Educación Visual i Plástica

martes, 2 de abril de 2019

L'era digital a la societat i l'educació

28/03/2019

Per a situar el que hem realitzar en aquesta sessió, cal fer un breu esment a què vam treballar anteriorment a l'aula. La professora ens ha fet realitzar una activitat o una "performance" relacionada amb els colors. A més a més, aquest treball havia de ser presentat en un format digital, el que nosaltres volguéssim. En aquesta assignatura hem de treballar un mínim de 10 sessions sobre el format digital, i com aplicar l'educació visual i plàstica amb les noves tecnologies. Així doncs, un cop vam presentar totes les nostres feines, la Roberta ens va posar un vídeo, un documental del 30 minuts de TV3 on es tractaven temes com el mòbil, l'addicció que suposa avui en dia certs suports digitals, etc. És en aquest marc on situem la classe d'avui, ja que no vam finalitzar el documental a classe, i en aquesta sessió havíem de portar el documental vist i diverses preguntes, per a realitzar un breu debat a l'aula sobre el que en pensàvem. 

En arribar a l'aula ens vam situar tots junts en una espècie de cercle per afavorir el debat i les possibles "discussions" entre nosaltres. Com és habitual en aquest tipus d'activitats, a l'inici ningú volia començar a participar, i la professora ha sigut qui ha realitzat diverses preguntes, perquè comencéssim a participar. Algunes de les preguntes que han sortit durant el debat han sigut: 

- Què en penseu de l'ús digital i de les TIC a l'aula?
- Quan veu tenir un mòbil vostre per primera vegada?
- Quin ús li hem de donar a les TIC a l'aula? I a casa? 
- Quins perills té utilitzar aquests suports a l'aula? I a casa?
- Què en penseu dels blogs de les escoles? 
- Què en penseu dels jocs, com per exemple el Fortnite? 

Aquestes i algunes altres preguntes van aparèixer durant el debat, on vam poder veure una gran diversitat d'opinions al respecte. Hi havia companyes que creien que no s'han d'implementar les tecnologies a l'aula fins que puguin tenir 7 o 8 anys, d'altres que s'estaven utilitzant les tecnologies a casa per a distreure els infants i que així, no molestin els pares. Altres companyes van dir que per elles, és el mateix arribar a casa i posar la tele que donar-los una tauleta i estiguin enganxats a un aparell digital. Per últim, una altra companya ens va dir que per ella, un infant ha de tenir un mòbil quan ja es pot moure per si sol sense haver d'anar acompanyat per un adult, perquè en el cas que passi alguna cosa aquest pugui avisar ràpidament. 

Com ja vaig expressar durant el debat, la meva posició és la següent: Considero que no podem girar l'esquena a la societat. És obvi que anem cap a una societat hiper-tecnlòlogica, on aquesta hi serà present en tots els àmbits de la nostra societat, des de la llar, fins al transport i a l'oci. Crec que evitar donar eines als infants perquè des de ben petits comencin a treballar amb l'ús de les tecnologies és privar-los de tenir millors capacitats i competències en el futur. Això sí, això no vol dir que només hagin de treballar amb i per les tecnologies. Els infants han de treballar amb experiències empíriques reals, ja que encara han de descobrir el món que els envolta, i no hi ha res més real que el món en si mateix. Crec que el que cal és buscar un difícil equilibri, on les tecnologies tinguin la seva importància i permetin a l'infant començar a treballar-les des de ben menuts, però que no sigui la principal eina de treball dels professors i dels nens i nenes. La nostra ment (dels adults) és reticent a què els nostres alumnes tinguin tanta tecnologia, perquè nosaltres no ho hem viscut així, però com és lògic, les èpoques i les societats van canviant, i ens hem d'adaptar a elles per a seguir evolucionant. Si privem als nostres fills i filles de tenir l'educació que mereixen i necessitaran en un futur pròxim, estarem privant als nostres alumnes a tenir un complet domini de la societat que s'apropa. 

Un cop vam acabar el debat, vam seguir amb l'activitat que hem de realitzar sobre las TIC, per parelles. El que hem de realitzar és, una recerca per la xarxa, on hem de buscar diferents activitats pels infants amb l'ordinador que tingui relació amb l'educació visual i plàstica, fer una captura de pantalla i explicar-la breument. Un cop tenim les 10 activitats, si una d'aquestes té com a objectiu crear una petita obra d'art, el nostre objectiu és donar-li un nom artístic, com si nosaltres mateixos fóssim els infants que hem fet aquesta obra i cal anomenar-la. El temps que vam tenir per a realitzar aquesta activitat va ser força breu, i ningú va poder finalitzar-la a l'acabar la classe, així que haurem de seguir en les pròximes sessions treballant sobre això. 


Des del meu punt de vista, penso que és una molt bona manera de fer-nos aprendre, sobretot, a fer recerques per la xarxa, ja que encara no tenim aquest grau d'experiència, i és una eina molt i molt útil per a poder agafar activitats i jocs pels nostres futurs alumnes. A l'aula, es pot aplicar aquesta mateixa activitat, fent que els infants hagin de fer recerca d'algunes activitats o obres d'art, o fins i tot, si ho tenim preparat, donar un llistat de pàgines a les quals trobaran diverses activitats adequades al seu nivell, i  les hagin de completar. 

Per finalitzar, vull deixar dos enllaços i una sèrie que crec que donaran diversos punts de vista diferents pels propers professors, sobre com la societat s'està encarant cap a una societat digital i tecnològica. El primer és l'enllaç dels 30 minuts, titulat: Pantalles addictives, el segon és un nou programa de TV3 presentat pel Jordi Basté, anomenat No pot ser. I per últim, una sèrie anomenada Black Mirror. 

https://www.youtube.com/watch?v=FgrHy8lOmmQ 
https://www.ccma.cat/tv3/no-pot-ser/ 
Sèrie (Netflix): Black Mirror

Ferran Gómez i Sumalla




No hay comentarios:

Publicar un comentario