Alumnos de Educación Visual i Plástica

viernes, 5 de abril de 2019

Llibres pop-up

Hola companyes i companys,

Avui us faré un recordatori de la sessió del dia 2 d’abril, una sessió on vam treballar els llibres pop-up. 

Els llibres pop-up, a diferència dels llibres interactius, no necessiten la interacció manual del lector, sinó que són llibres, dels quals emergeixen figures tridimensionals quan els obrim. Hi ha quatre estructures bàsiques:

-      Pop-up 90°. Es mostra una figura quan obrim les cobertes en angle recte. 

-      Pop-up 180°. La figura emergeix quan les cobertes s’obren fins a quedar planes. 

-      Pop-up 360°. Les cobertes s’obren i donen la volta sencera per crear una figura en tres dimensions. 

-      Diorama. Es tracta d’una estructura construïda en acordió que permet incorporar diferents capes i jugar amb la profunditat. 

Per iniciar la sessió, la Roberta ens havia portat una col·lecció de llibres pop-up per a infants, que vam poder observar detalladament. Són molt bonics i criden molt l’atenció, tant als infants com a nosaltres, per això és una molt bona opció per fomentar el gust per la lectura. 





A continuació, la Roberta ens va ensenyar una tècnica bàsica anomenada Kirigami, en la que a partir d’una cartolina doblegada per la meitat, es fan diferents talls i s’obtenen diferents figures que poden ser molt atractives visualment. Mitjançant aquesta senzilla tècnica, els infants poden realitzar figures en tres dimensions i inclús poden explicar una història curta. 


Per últim, ens va proposar una activitat en parelles o grups de 3, per la que cadascuna havia de portar una cartolina gran de color: crear un petit conte o recull en pop-up per grups. El nostre grup vam pensar de fer un recull de cinc dels edificis o monuments més emblemàtics de Barcelona com són: la Sagrada Família, les Torres Mapfre, la Torre Glòries, el Camp Nou i el drac del Park Güell. 

Al principi, vam pensar de fer-ho amb la tècnica Kirigami, a 90°. Però després vam pensar que seria millor a 180°i la Roberta ens va explicar la tècnica, que consisteix a fer la figura en cartolina per afegir-la a la base amb unes pestanyes que permeten que la figura es desplegui quan obrim les cobertes. 

No vam tenir massa temps per treballar a classe, així que continuarem el pròxim dia. L’activitat m’ha agradat molt i penso que és molt interessant realitzar-la amb infants, ja que és una manera diferent de treballar l’educació visual i plàstica. 


Carlota Moll Alles. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario