Alumnos de Educación Visual i Plástica

lunes, 22 de abril de 2019

Classe 12 de març 2019


Bona tarda companys i companyes! En aquesta entrada parlaré de la sessió que vam fer el 12 de març.




En aquesta classe, vam haver de crear una obra amb tota les gama de colors. La típica forma en que es representa és una roda de colors però, en el nostre grup vam decidir fer mitja roda de colors doncs ens semblava una forma diferent i original de fer l’escala cromàtica.

Era molt important tenir en compte les quantitats, els colors... per tal de que sortissin al menys 10 tonalitats diferents de cada color partint dels colors primaris, que són aquells matisos que no es poden obtenir a partir de la barreja d’altres colors.




Treballant amb la roda de colors, podem introduir conceptes com la tonalitat, el valor i la intensitat dels colors. La tonalitat o matís ho podem veure com el color en si, allò que anomenem tonalitat, com el vermell, groc, taronja, etc. Es refereix a l'estat pur del color, sense agregar-li blanc o negre.
El valor, lluminositat o lluentor es refereix a la claredat o foscor d'un color. O dit d'una altra forma, la quantitat de blanc o negre que posseeix un color. Els colors més clars tenen un valor alt i reflecteixen més llum, mentre que un color de valor baix és més fosc i absorbeix més llum.

La saturació o intensitat es refereix a la vivor o pal·lidesa d'un color, i està relacionada amb la seva puresa. Mentre més saturat està el color d'un objecte, major sensació de que està en activitat o moviment. Per exemple, si usem vermell directament, tindríem una alta intensitat, un color viu i intens, però en barrejar-lo amb un altre color la seva intensitat es veurà disminuïda, semblarà més descolorit i gris, per això també es defineix com la quantitat de gris que té un color.
Es treballa també la temperatura dels colors: en la pintura els vermells, grocs i taronges es coneixen com a colors càlids, mentre que els blaus, violetes i verds es coneixen com a colors freds. La temperatura d'un color es veu influenciada pels colors que li envolten, per exemple un color groc semblarà més càlid si s'envolta per un violeta, però no es veurà tant la seva “calor” si està envoltat d'un taronja. També, podem veure com els colors freds donen una idea de llunyania, mentre que els càlids donen la sensació de proximitat.

Més endavant, cada grup hauria de construir una obra on apareguessin tots els colors que havíem aconseguit. Després de rumiar-ho una estona, vam optar per fer un llibre sobre els colors, on objectes quotidians es troben en un color diferent al que haurien de ser, donant motius absurds i divertits sobre el motiu d’aquest canvi de color.


Aquí el resultat del nostre llibre i alguna fotografia del procés de creació!





Pel que fa al treball a Educació Infantil amb els colors, és molt important que en aquesta etapa els infants coneguin i identifiquin els colors del seu voltant, començant pels colors primaris i secundaris. Treballar els colors ajudar a potenciar la capacitat creativa dels infants a través dels llenguatges artístistics per imaginar, idear, transformar... idees, sentiments i emocions.

Existeixen milers d'opcions per treballar el color amb el més petits: cançons, contes, jocs, experiments... només cal triar-ne una i fer-la!

Autora de l'entrada: Violeta Romero Aragón

sábado, 20 de abril de 2019

EXPOSICIÓ JAUME PLENSA MACBA


El dia 11 d’abril, vam anar al MAGBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, a mirar una exposició del Jaume Plensa.

La Roberta, la professora de l’assignatura ens va donar dues opcions.
Ella havia penjat material sobre aquest autor al campus, així doncs, podíem anar a l’excursió havent mirat els vídeos i informant-nos sobre l’autor o anar sense saber res d’ell.
En el meu cas, l’únic que sabia d’ell, era que feia cares de bebès molt grosses, ja que les havia vist a Madrid, i a part el meu cosí treballa en un taller on ajuden en Jaume a crear les obres més grosses, és per això que tenia moltes ganes d’anar i conèixer més sobre el seu art.  

El primer que ens vam trobar al entrar a l’exposició, va ser un gran interrogant de ferro. L’entrada era fosca, i amb unes bigues de ferro també que travessava el sostre de costat a costat.
Al final d’aquest passadís hi havia una bola gegant feta amb notes musicals, i també de ferro, i allà ja hi havia més llum.
Aleshores arribaves a una sala gran, on les parets estaven plenes d’ampolles i noms de personatges famosos. Al centre de la sala hi havia una cortina de lletres de ferro, on estaven escrits els drets dels humans en anglès i que trencava el silenci de la sala quan alguna persona passava pel mig.
En aquesta sala principal també hi havia unes fotografies de cuines, sense persones i completament diferents unes de les altres. Hi havia dues sales més petites que s’ho accedia des de la gran, on hi havia un gong  en cada una, que es podia tocar.

Hi havia sortida a la terrassa, on hi havia uns arbres amb persones que els abraçaven, i aquestes persones eren fetes de ferro i tenien paraules i noms escrits. De camí en aquesta sortida, hi havia unes figures de nens petits de ferro, que penjaven unes paraules. 

 Al costat de la sala principal, també hi havia com un monument de la guerra, on hi havia bombes i com una mena de sacs,

La sala que més em va impressionar va ser una que estava plena de portes, i a les portes hi havia paraules escrites com per exemple, amor, mort, vida, pare, mare... i al mig de la sala una ampolla on no parava de caure aigua, que feia de música en aquella sala tan silenciosa.

Si seguies el recorregut, arribaves a una sala on hi havia uns caps amb cares molt grossos, posats sobre unes fustes també grosses i allargades, i si t’hi fixaves bé, veies uns dibuixos a les parets que figuraven cares també.

L’exposició acabava amb un conjunt de llibres i vídeos sobre Jaume Plensa i la seva obra, on podies seure i llegir i escoltar una mica més de la seva vida i el perquè de la seva obra.

En general va causar sensació de dubte, de no entendre el perquè de les seves obres i no vam trobar el sentit a gairebé ninguna, però crec que també és la gràcia de l’art.
Pels infants és un art molt bonic de veure sobretot per les seves dimensions, però pot ser alguna obra podria fer-lis por. 

Per acabar, haviem de sortir de l'exposició amb tres paraules per a definir-la, i les treballariem al seguent dia a classe entre tots.

Adjunto una sèrie de fotografies de l'expossició. 

Encara que l’exposició ja s’ha acabat, en aquest enllaç es pot trobar molta informació d’ell. https://www.macba.cat/ca/expo-jaume-plensa


Resultat d'imatges de exposicio jaume plensa macba

Imatge relacionada

Imatge relacionada
Resultat d'imatges de exposicio jaume plensa macba