Alumnos de Educación Visual i Plástica

lunes, 18 de marzo de 2019

Recordatori de "Metàfora Visual" i Barregem colors

Sessions (05/03/2019   i   07/03/2019)
05/03/2019
A l’inici d’aquesta sessió vam fer un recordatori de les sessions anteriors que vam realitzar amb l’Almudena Martínà metàfora visual
Seguidament, vam reprendre on ens vam quedar a la Roberta sobre el tema: com treballar preguntes a l’aula amb imatges, en relació al llibre: Mundo Cruel, a través de mostrar els dibuixos que cadascú ha creat o inventat. A partir d’aquesta visualització i per part dels companys, es van plantejar i formular preguntes sobre com s’entenia el tema reflectit en el dibuix i de quines preguntes s’havia plantejat la mateixa persona sobre la seva creació (i veure si hi havia algunes en comú).
I, finalment, es va posar en comú, entre tots, tots els temes més importants i significatius dels dibuixos.
·         Aquesta activitat pot ser positiva per treballar-la a l’aula amb infants, ja que a través d’imatges que, potser normalitzem i no són tan normals i els infants veuen diàriament, podem indagar sobre quina opinió tenen al respecte o quines curiositats o pensaments extreuen d’aquella imatge/situació.
A l’acabar, vam deixar un tema obert per reflexionar sobre la següent sessió: QUE ES EL COLOR, i de quines sensacions o emocions individuals teníem sobre els colors primaris i uns altres colors.

07/03/2019
Per introduir aquesta sessió, vam començar fent referència al llibre d’Eva Heller: Psicologia del color. Como actuan los colores sobre los sentimientos y la razón, on explica la història dels colors, el seu funcionament i la importància que tenen.
El color denomina qualitat, percepció, llum, té a veure amb els objectes i segons el punt de vista que cadascú li dóna.
-       Interacció entre l’objecte i el cervell per percebre aquest color.
Segons la cultura/país, li donem un significat o un altre als colors. Això fa que limitem la descoberta dels colors i la relació amb els sentiments.
Els colors primaris són: blau (cian), vermell (magenta), groc. A partir dels quals es barregen per poder formar la resta de colors.Resultado de imagen de circulo cromatico       
En la composició de la imatge, és important el color i on situar-lo.
Seguidament, hem repassat el significat d’alguns colors o que és el que entenem, ens transmet...
-       Relació que tenen els colors en la combinació dins d’una imatge (relativitat dels colors)
I per acabar, vam posar-nos mans a l’obra i vam començar la part pràctica, que consistia a realitzar un cercle cromàtic, partint dels colors primaris (groc, vermell i blau) i secundaris (taronja, lila i verd) i buscant/pintant els deu matisos que hi ha entre aquests (més o menys):
Resultado de imagen de circulo cromatico
Penso que en infantil la creativitat dels infants i els colors que li posen als seus dibuixos/creacions, són un punt molt important perquè així podem saber una mica més d’ells, de com se senten a través dels colors que utilitzen i en quina part posen més èmfasi per ressaltar allò que els hi sembli més important i això donar-li al dibuix  “un color especial”.

Aquí poso alguns documents/articles sobre la importància dels colors en l’etapa d’infantil:


  Silvia Saura 

domingo, 17 de marzo de 2019

Paraules representades

Hola, hola companys i companyes!



Bé, avui us faré un petit recordatori de les sessions dels dies 26 i 28 de febrer, anem a fer memòria. El primer dia, quan vàrem arribar a la classe, la professora que venia en lloc de la Roberta ens va demanar que anéssim a passejar en grups pel campus durant 10 minuts i que, després de fixar-nos en diversos espais, ens paréssim a un que ens cridés l'atenció i l'analitzéssim. Textura, olors, sentiments, emocions, formes, colors... ens havíem de fixar en tot allò que fes que fos especial i que fos motiu pel qual ens havíem parat allà. 


Finalitzat el temps, havíem de tornar a classe i fer una llista de tot el que ens havia cridat l'atenció. Un cop realitzada aquesta llista havíem de triar una sola paraula que el definís totalment i a partir d'aquí fer un collage que la representés i enllaçar-ho amb pel·lícules, cançons... que ens recordés a aquella paraula. 

Així doncs el segon dia, després de posar en comú totes les idees i d'haver plantejat com s'enfocaria el collage, ens vàrem posar mans a l'obra. Alguns grups ja havien començat a realitzar-lo el dia anterior, d'altres l'havien començat però com que no agradava com quedava van tornar a començar de zero... No obstant això, tot i les presses, tots els grups ho vam presentar aquell dia. Voleu tornar a veure'n els resultats? Mireu quines obres d'art!






El que més va cridar l'atenció de les presentacions és que tots els grups van transmetre la mateixa paraula: CALMA. Ens sorprenia com a la universitat podíem trobar-hi tants llocs diferents que transmetessin el mateix. Realment va ser una activitat que ens va agradar molt tot i que la falta de temps va ser un impediment per deixar fluir tota la creativitat que ens hagués agradat mostrar.

Personalment, aquesta activitat em va fer pensar en la diferència entre veure i mirar. Què vull dir amb això? Veure és l'acció de percebre quelcom de manera més o menys involuntària i només ho pot fer qui té el sentit de la vista, en aquest cas, passem cada dia per molts dels racons escollits però no ens hi fixem. En canvi, mirar és voluntari, és prestar atenció a quelcom. En aquest cas, ens vàrem fixar en les característiques més essencials de cada racó i ens va donar l'oportunitat de descobrir què el feia tan especial.

Des del meu punt de vista, aquesta activitat ens pot oferir eines per dur a terme la nostra tasca com a mestres d'infantil, ja que la majoria de vegades se'ls demana als infants que dibuixin quelcom en concret, sempre amb pautes i deixant poc espai a la creativitat de cada infant. És per això que considero convenient aplicar activitats d'aquest caire perquè potencien, a part de la creativitat, l'esperit observador dels nens i nenes i els obliga a pensar de manera autònoma sense seguir patrons establerts.

Dit això, durant el nostre dia a dia què us sembla si deixem de veure tant i mirem més? Que hi ha molt per descobrir!!

Cristina Gibert Coll

miércoles, 13 de marzo de 2019

Clase 19 Febrero 2019: Portafolios e imágenes que preguntan


Hola compañeras y compañeros!


En esta entrada del Blog se realizará una síntesis de las actividades que hemos llevado a cabo durante la pasada sesión del 19 de Febrero y una valoración personal de las mismas.


El martes día 19 de Febrero fue el segundo día de clase de este semestre. La sesión se dividió en dos partes: la exposición del portafolio que realizamos con el profesor Andrés y finalizamos la actividad presentada el jueves anterior día 14/02: crear una imagen que nos permitiera plantearnos preguntas con connotaciones éticas o filosóficas.

Empecemos por la primera parte, la exposición de los portafolios de la clase.
En total presentamos 5 cajas con los trabajos del primer semestre en el interior. El profesor había indicado que valoraría especialmente la creatividad, la estética de la presentación y la reflexión entre otros. Considero que todos los grupos hicimos un gran trabajo!!! Han sido resultados muy distintos y creativos

PRIMER PORTAFOLIO: LA CAJA DE RECUERDOS DE LA ABUELA



Este grupo presentó los trabajos del semestre como si fueran recuerdos heredados de la abuela, en una caja de madera con estética antigua.

SEGUNDO PORTAFOLIO: "L’ÓRÍGEN DE LES ESPÈCIES"



El segundo grupo presentó el Portafolio en una caja de mimbre con las 5 actividades expuestas de forma muy original.

TERCER PORTAFOLIO:EL JUEGO




Aquí las compañeras diseñaron un juego para el receptor del portafolio, a través del cual podían desarrollar la creatividad mostrando cómo hacer los Trabajos realizados en clase.

CUARTO PORTAFOLIO: EL LIBRO




En este caso, presentaron los Trabajos en un recipiente creado por elles mismas en formato de Libro mágico, y dentro había compartimentos dónde se recrearon los Trabajos realizados.

QUINTO PORTAFOLIO : EL VIAJE



Por último, el grupo 5 presentamos una maleta de viaje, con una guía turística, mapa, billetes de avión y postales que representaban todo lo necesario para realizar un viaje creativo.

Poner en común los diferentes portafolios es clave para darnos cuenta de la diversidad de formas en que puede presentarse un mismo trabajo: felicidades a todos los compañeros!

SEGUNDA PARTE DE LA SESIÓN:

En esta segunda parte de la sesión finalizamos las tarjetas con imágenes que inspiraran preguntas controvertidas y/o que conllevaran reflexión.

Pautas que teníamos:

  •     No pensar en la edad hasta después de finalizar la imagen.
  •    Representar la imagen en blanco y negro para reforzar acciones u objetos en ella.
  •    Trabajar en grupos de 3 pero cada uno diseñando su propia tarjeta.
  •    Las tarjetas de los diferentes miembros podían tratar una misma temática o no.

Personalmente, la primera dificultad fue encontrar un tema controvertido que invitara a reflexionar, aunque hay muchísimos. Por suerte, el hecho de no pensar en la edad facilitó ponernos manos a la obra puesto que hubiera sido mucho más complicado ceñirnos a una edad concreta.

Recordemos que la actividad parte de la Obra “Un mundo Cruel” de la artista Daniela Martagon (podéis visualizar su página web clicando aquí).

La artista Mexicana afincada en Madrid, nos muestra unas pautas para realizar las preguntas correctas:


1: La lectura central debe extenderse desde la imagen sin depender de referencias externas (en la medida de lo posible).
2: Una composición clara y contundente que facilite la lectura y la permanencia en la memoria.
3. Un enigma o conflicto que detone la chispa de la curiosidad.
4: Efecto “Velita mágica de cumpleaños”, la curiosidad debe ser fácil de satisfacer pero tampoco tan dura como para que pierda lo divertido.
5: El ejemplo debe ser tangible pero móvil, te ancla en una realidad pero con espacio de maniobra.
6. La escena es como un embudo por donde entran muchas cosas pero con una apariencia sencilla y sintética.
7. Hay detalles no evidentes a primera vista pero que en lecturas posteriores pueden cambiar o matizar la percepción sobre lo que pasa.
8. Partir de una curiosidad genuina como autor y evitar dar respuestas disfrazadas de preguntas a los lectores.

A estas alturas ya debemos tener terminadas las tarjetas pero nos queda la parte final: compartirlas con las compañeras. Creo que será muy enriquecedor observar los trabajos realizados por otros grupos y analizar las preguntas que se han creado y por qué. Personalmente, veo complicado crear imágenes filosóficas para menores de 5 años pero algunos temas a tratar serian interesantes: los colores de niños y niñas, el respeto a los animales, la muerte, la contaminación, la vejez, la violencia, etc.



Esta actividad nos puede ser útil ejerciendo nuestra profesión de maestras para aprovechar situaciones en la escuela en que se hayan encontrado nuestros propios alumnos. Podemos crear nuestras propias tarjetas basándonos en la realidad, e invitarlos a reflexionar. Conociendo a los pequeños y pequeñas que tenemos en clase, podemos tratar situaciones que se han dado en el patio, en clase, en su entorno más cercano (o incluso a un nivel más macro pero que les pueda afectar en su cotidianidad o sean importantes para su aprendizaje significativo). En definitiva, es una herramienta para hacer reflexionar y ejercitar el pensamiento de los niños y niñas.

Fuente: http://www.danielamartagon.com/cuerpo

Autora: Clara Granados Sellerés