Alumnos de Educación Visual i Plástica

lunes, 1 de octubre de 2018

Per que dibuixar?

Per començar, vam arribar a classe i a la pissarra hi estava escrita aquesta frase: Per què dibuixar?, la mestra va preguntar-nos això mateix i llavors, nosaltres vam començar a donar motius pels quals dibuixem. Dibuixem per relaxar-nos, per entreteniment, per concentrar-nos, per imaginar, per expressar, copiar, recordar, etc. Van ser moltes les opinions dels companys, la meva va ser desconnectar del món, ja que crec que dibuixar implica pensar que vols fer i concentrar-te en allò que estan fent i t’oblides de la resta.

Seguidament, l’apunt verbal de la mestra va ser dir-nos que el dibuix és la base de les altres arts, que és un llenguatge que s’ha d’explorar i que pertany a un procés en el qual no hi ha bé ni malament sinó, creacions diferents que permeten veure diferents coses que s’expressen sense paraules. Pel que fa al dibuix lliure a les escoles. Es creu que no és productiu si no es fa amb un per què darrere, un procés i un observador que l’analitza.


Un cop dit això, la mestra va plantejar que dibuixéssim. Com sempre el murmuri de la classe va sortir amb comentaris com (jo no sé dibuixar, què faré, no em sortirà bé…). La mestra va explicar-nos que el primer dels tres dibuixos finals serà sense mirar el paper, tot un repte; el segon, es farà amb la mà esquerra, al·lucinant; i el tercer i últim, amb la mà que vulguem, mirant o no. A continuació, us deixo les fotografies de la meva creació:



Pel que fa a les imatges, es pot veure que hi ha una millora clara des del primer dibuix fins al tercer, referint-me a la similitud amb la model i quant a detalls. No obstant això, al primer dibuix (sense mirar) els traços són més segurs que els altres, sembla que no hi ha dubte a l’hora de dibuixar i això, és així perquè juga la nostra part dreta del cervell irracional i espontània. El tercer dibuix, per contra, els traços són insegurs, no són tan clars i hi ha més repàs de línies, ja que treballa la part esquerra del cervell, la racional. Un cop acabats els dibuixos, els vam posar un al costat de l’altre i vam aixecar-nos per veure les creacions dels companys/es de classe i vam comentar-les de manera general i també individual expressant que havíem sentit en fer-los. Jo, no ho vaig compartir però aquella activitat m’havia tornat a la infància, on aquesta disciplina/art era més comú i no inexistent, com ara a l’adultesa.

Per una banda, crec que aquesta activitat feta d’aquesta manera només és per adults, ja que per als infants realitzar un dibuix sense mirar potser els costaria massa. Malgrat això, dibuixar amb la mà esquerra sí que crec que ho podrien fer. Aquesta activitat hauria d’estar relacionada amb alguna finalitat didàctica, ja que com he mencionat, normalment i sobretot a l’escola, no es dibuixa perquè sí. Una d’aquestes podria estar relacionada amb el cervell i els seus dos hemisferis, és a dir, un cop els infants facin els seus dibuixos s’introduiria el tema del cervell com a element important a l’hora de fer-los.

D’altra banda, amb els dibuixos es poden fer una gran varietat d’activitats artístiques adequades per les diferents edats dels infants i moment maduratiu. Per poder fer-ho de manera adequada i coherent s’ha d’observar molt als infants i conèixer les habilitats i destreses de cada nen i nena per poder adaptar les activitats. Algunes d’aquestes activitats les podeu trobar al següent blog de PequeOcio i, més a més, l’App anomenada Pinterest és molt útil per poder trobar idees d’activitats infantils (o qualsevol tema) i des del meu punt de vista és molt recomanables que, estimats lectors, la descarregueu i l’exploreu.

Finalment, i en acabar aquell dia d’expressió artística amb el dibuix ens va quedar tres dibuixos més per fer a casa. Aquests es feien a través d’un model que podia ser alguna cosa més que no un rostre i jo vaig escollir la mà. Hauríem de dibuixar la silueta d’aquesta, les ombres (blanc i negre) i en el sisè, fer-ho amb formes geomètriques. Aquests dibuixos són molt observacionals, és a dir, has de mirar molt curosament el model per poder realitzar qualsevol dels tres. Crec que impliquen més concentració i minuciositat i per acabar els deixo perquè pugueu veure’ls.


Moltes gràcies, espero poder haver donat idees i que les pugueu fer servir en totes les seves variants, ja que hi ha un gran ventall de possibilitats.

Sara López Garcia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario