El passat 25 de d'abril, vam realitzar una simulació del que seria un espai d'aprenentatge.
Un ambient d'aprenentatge consisteix en organitzar els alumnes, materials i espais de manera diferent, tot per propiciar i construir un lloc on l'aprenentatge que sorgeixi sigui espontani. Així doncs, el nen és el protagonista i constructor del seu propi aprenentatge i el paper del mestre passa a ser diferent, es basa fonamentalment en organitzar i afavorir aquest aprenentatge. Aquesta metodologia pretén que els alumnes participin d’una manera més activa, lliure, constructiva i creativa del seu aprenentatge escolar i de creixement com a persona.
En aquest enllaç, es pot veure exemples de les possibilitats que ofereix el treball per espais d'aprenentatge. Es tracta de l'escola Virolet de Sabadell i la seva organització dels espais.
En aquest enllaç, es pot veure exemples de les possibilitats que ofereix el treball per espais d'aprenentatge. Es tracta de l'escola Virolet de Sabadell i la seva organització dels espais.
L'espai d'aprenentatge que vàrem realitzar estava orientat a treballar continguts visuals i plàstics. L'espai de MIL COLORS.
Aquest espai té diferents racons, relacionades amb diferents tècniques:
- Collage (retallar amb tisores de diferents talls, enganxar papers, etc)
- Pintar amb diferents materials (materials casolans, esponges, roll-on, esprais, taps de suro, etc), en un mural conjunt.
- Modelatge amb fang.
- Playmais.
- Pintar amb cavallets de pintor.
Però el que fa funcional un espai d'aprenentatge és l'organització dels moments, del ritual. Cosidero que hi ha una sèrie de moments i actituds molt importants i que sempre s'han de respectar i realitzar:
- Ritual d'entrada: es dona la benvinguda als alumnes, s'explica les tècniques i es prepara el material davant d'ells.
- Ritual d'experimentació: Els nens es reparteixen pels 5 racons de l'espai. Poden anar voltant per on ells creguin convenient, barrejar diferents tècniques, etc. El mestre no ha de tallar el seu procés de creació, és a dir, si l'alumne vol fer una figura de fang i completar la seva obra fent un collage al voltant d'aquesta figura, ho ha de poder fer.
- Ritual de recollida: Els alumnes han de prendre consciència del tracte correcte al material i de l'espai. Han d'ajudar a recollir i netejar tot el material.
- Ritual de conversa i tancament: Es miren les creacions que han fet els alumnes. Més que valorar el resultat, el mestre ha de procurar que l'alumne expliqui amb les seves paraules, com ha realitzat aquella obra i quines tècniques ha fet servir. El reforç positiu ha d'anar centrat en la valoració del procés i no del resultat final.
Els companys de l'assignatura de didàctica de l'educació visual i plàstica, vàrem poder veure i tocar els materials que veuen i toquen els alumnes. Així, ens vàrem poder fer una idea de com treballar, quines opcions dona i com es poden arribar a sentir els alumnes que fan l'espai de mil colors.
El resultat en imatges, és el següent:
ELOI PERICH UBACH