Alumnos de Educación Visual i Plástica

sábado, 29 de abril de 2017

ESPAI DE MIL COLORS

El passat 25 de d'abril, vam realitzar una simulació del que seria un espai d'aprenentatge. 

Un ambient d'aprenentatge consisteix en organitzar els alumnes, materials i espais de manera diferent, tot per propiciar i construir un lloc on l'aprenentatge que sorgeixi sigui espontani. Així doncs, el nen és el protagonista i constructor del seu propi aprenentatge i el paper del mestre passa a ser diferent, es basa fonamentalment en organitzar i afavorir aquest aprenentatge. Aquesta metodologia pretén que els alumnes participin d’una manera més activa, lliure, constructiva i creativa del seu aprenentatge escolar i de creixement com a persona.

En aquest enllaç, es pot veure exemples de les possibilitats que ofereix el treball per espais d'aprenentatge. Es tracta de l'escola Virolet de Sabadell i la seva organització dels espais. 

L'espai d'aprenentatge que vàrem realitzar estava orientat a treballar continguts visuals i plàstics. L'espai de MIL COLORS.
Aquest espai té diferents racons, relacionades amb diferents tècniques:

  • Collage (retallar amb tisores de diferents talls, enganxar papers, etc)
  • Pintar amb diferents materials (materials casolans, esponges, roll-on, esprais, taps de suro, etc), en un mural conjunt.
  • Modelatge amb fang.
  • Playmais.
  • Pintar amb cavallets de pintor.
A l'aula l'espai pot quedar organitzat de la següent manera:

Però el que fa funcional un espai d'aprenentatge és l'organització dels moments, del ritual. Cosidero que hi ha una sèrie de moments i actituds molt importants i que sempre s'han de respectar i realitzar:

  1. Ritual d'entrada: es dona la benvinguda als alumnes, s'explica les tècniques i es prepara el material davant d'ells.
  2. Ritual d'experimentació: Els nens es reparteixen pels 5 racons de l'espai. Poden anar voltant per on ells creguin convenient, barrejar diferents tècniques, etc. El mestre no ha de tallar el seu procés de creació, és a dir, si l'alumne vol fer una figura de fang i completar la seva obra fent un collage al voltant d'aquesta figura, ho ha de poder fer.
  3. Ritual de recollida: Els alumnes han de prendre consciència del tracte correcte al material i de l'espai. Han d'ajudar a recollir i netejar tot el material.
  4. Ritual  de conversa i tancament: Es miren les creacions que han fet els alumnes. Més que valorar el resultat, el mestre ha de procurar que l'alumne expliqui amb les seves paraules, com ha realitzat aquella obra i quines tècniques ha fet servir. El reforç positiu ha d'anar centrat en la valoració del procés i no del resultat final.

    Els companys de l'assignatura de didàctica de l'educació visual i plàstica, vàrem poder veure i tocar els materials que veuen i toquen els alumnes. Així, ens vàrem poder fer una idea de com treballar, quines opcions dona i com es poden arribar a sentir els alumnes que fan l'espai de mil colors.
    El resultat en imatges, és el següent:




















ELOI PERICH UBACH












viernes, 21 de abril de 2017

L'escala cromàtica

En aquesta sessió vam començar amb una part teòrica en la qual es va parlar una mica del color, quins són els colors primaris, els secundaris, com es formen, etc. Tot seguit va aparèixer l'escala cromàtica, a partir de la qual es pot veure amb més claredat les diferents tonalitats i variacions que hi ha entre els tres colors primaris i la barreja d'aquests.

A continuació, la primera activitat del dia va ser crear la nostra escala cromàtica. En un primer moment semblava una tasca senzilla i ràpida de fer, però no va ser així. Aconseguir trobar les diferents tonalitats, barrejant més o menys els diferents colors, calculant la quantitat, etc. no era una feina gens fàcil.


Finalment, aquests són alguns dels resultats que vam poder aconseguir fer. Tot i aconseguir crear l'escala cromàtica, la Roberta ens va marcar alguns punts on podríem haver variat més el color, vam poder comprovar que no era fàcil aconseguir el color desitjat, ja que amb una lleugera variació en la quantitat del color que afegies el color podia canviar completament. 

Aquesta és una activitat molt útil pels infants, ja que els ensenyes de manera pràctica i visual d'on surten els colors. Segurament s'haurien de fer adaptacions, per exemple utilitzar un paper d'embalar més gran per poder fer les creacions i no ser tan estricte demanant una escala cromàtica, sinó deixant als mateixos alumnes que experimentin per trobar els diferents colors i tonalitats, partint sempre dels primaris.

Per altra banda, en acabar aquesta activitat, es va proposar fer una altra molt interessant. Consistia a agafar un àlbum il·lustrat i intentar crear en un full els colors que hi sortien, relacionant la grandària de la figura que creem amb la quantitat d'aquell color que hi ha. 



Amb aquesta activitat vam haver de pensar molt quines combinacions havíem de fer per aconseguir els colors desitjats, ja que l'objectiu era que fossin el més semblant possible als dels àlbums.







Després d'una estona fent barreges i provant diferents combinacions vam aconseguir crear els diferents conjunts de colors referents als àlbums que havíem portat.



Considero que aquesta activitat adaptada (utilitzar per exemple àlbums il·lustrats amb una gamma cromàtica no massa ampla ni difícil de crear) també pot ser molt útil pels infants, ja que si s'hauran d'esforçar i buscar estratègies per aconseguir arribar a uns colors en concret.



La sessió constava d'una activitat més que consistia a intentar esbrinar quins conjunts de colors equivalien a cada àlbum, però no va donar temps de realitzar-la aquell dia.

Per treballar aspectes del color hi ha moltes opcions i activitats. Per exemple, una opció podria ser partir d'algun conte i utilitzar-lo com a fil conductor. Hi ha una col·lecció en concret d'un elefant que es diu Elmer que ens pot ser útil, ja que aquest elefant té la particularitat de ser de molts colors. Són uns contes que agraden molt als infants i poden ser un bon recurs base per treballar el color. A continuació deixo un enllaç de youtube amb diversos contes del Elmer:


Per altra banda, a internet tenim diversos recursos a la xarxa clic.xtec per treballar el color. Tot i no ser activitats plàstiques ens podrien ser útils per iniciar als infants en el món del color o per ajudar a aclarir alguns conceptes. A continuació deixo alguns enllaços a activitats jclic sobre el color:





David García Noria





jueves, 20 de abril de 2017

EXPERIMENTEM AMB SORRA



En aquesta sessió, vam realitzar experiments amb la sorra juntament amb altres materials. La classe va estar organitzada per diferents racons per tal que hi hagués llibertat a l’hora d’experimentar amb les diferents propostes de materials. Els racons van ser:

SORRA - LLUM: Consistia en realitzar dibuixos amb un projector i la respectiva llum. La idea es pot veure en el seguent video i en les següents imatges:








SORRA - FARINA - AIGUA - FAIRY: Amb aquests elements vam fer sorra kinètica, aquesta sorra era moldejable i es podia realitzar qualsevol tipus de figures. A continuació, podeu observar un vídeo i algunes imatges:









SORRA - COLA: En un cartolina blanca vam posar cola blanca com si es realitzés un dibuix i al damunt es va col·locar sorra. La idea també era poder fer-ho amb aigua tal i com es pot veure en el seguent video i en algunes imatges:



SORRA - DANSA: Es va col·locar sorra al terra i es van realitzar moviments amb els peus, però també, seguidament, per parelles van decidir els moviments que realitzarien, com si hi hagués un mirall entre els dos. Aqui us deixem algunes imatges:



Després d’explicar els racons es van fer quatre grups de cinc o sis persones, aquests grups es van col·locar en cada racó i al cap de 15 minuts anaven rotant, per tal de poder experimentar per tots els racons.
Durant la sessió també es van realitzar fotografies, tal com heu pogut observar, per tal de poder plasmar el procés, deixant més de banda el fet d’haver d’arribar a un resultat final. La nostre finalitat era que puguéssin crear diferents propostes en el moment, de forma improvitzada i deixant fluir el que es pugués experimentar a les 4 propostes.
També vam plantejar aquest tipus de sessió per la importància que té l’experimentació a l’educació infantil.
*Els infants mitjançant l’experimentació poden:
        -            Conèixer l’entorn proper.
        -            Treballar l’aprenentatge per descobriment.
        -            Investigar i conèixer objectes quotidians.
        -            Recordar experiències viscudes.
        -            Informar i reflexionar.

Així doncs, creiem que va ser una sessió diferent, ja que primer de tot vam partir d’un material poc utilitzat a plàstica com és la sorra, i segon perquè es va poder combinar-la amb altres materials fent que sigués encara més interessant poder experimentar-la. 
CLÀUDIA GÓMEZ i IRENE SERRANO

lunes, 17 de abril de 2017

ELS POP-UP

El darrer dia de classe la nostra companya Mariona va dirigir la sessió per presentar-nos els pop-up. Primerament, ens va explicar què eren i ens va mostrar algunes imatges i vídeos sobre aquests, per tal de conèixer-los una mica més.

Per als infants,interactuar amb el llibre al mateix temps que se'ls hi explica és molt important, L'efecte sorpresa al pasar la pàgina i veure tots aquests dibuixos que s'eleven els transmet sorpresa, plaer i sobretot interès i curiositat. És una manera de motivar als alumnes per a la lectura, d'una manera més dinàmica.

Després de la petita presentació, era hora de crear els nostres propis pop-up. Primer de tot, vam realitzar una petita prova en un full per tal de familiaritzar-nos amb la tècnica i, posteriorment, vam realitzar un altre definitiu.

Un cop haviem realitzat tots la nostra pàgina de pop-up, era hora d'ajuntar les de tots i crear una petita història!




ANNA BALLESTER



viernes, 14 de abril de 2017

LAND ART Y ART POBRE


En aquesta sessió, dues de les nostres companyes ens van fer treballar sobre el Land Art i l'Art Pobre o povera. Va ser una sessió programada i feta amb molta estima.

Primerament, ens van presentar els diferents tipus d'arts esmentats anteriorment i en van fer veure les diferències més importants entre ells dos. Per una banda, el Land Art utilitza únicament la natura com a material per dur a terme una obra. Per altra banda, tenim l'Art Pobre que utilitza materials de tot tipus, considerats pobres, de fàcil obtenció i de poc valor.



Després d'aquesta petita presentació, per grups d'entre cinc o sis persones van sortir a l'exterior de l'aula amb l'objectiu de crear la nostra pròpia obra d'art fusionant tots dos estils. Per tant, cada grup portava materials reciclats i, a més, van buscar materials naturals i un lloc on donar renda a la seva imaginació. Un grup va utilitzar directament uns arbres i els van omplir de llanes de colors i de papers de periòdics. En canvi, altre grup va recol·lectar petites fulles i pedres i van fer un mandala. Van sorgir obres molt interessants. Estem fets uns artistes!


Un cop finalitzades les obres, vam tornar a l'aula i van poder veure un documental molt interessant sobre un artista que és dedicava al Land Art. Va ser curiós veure com treballava el material i la paciència que tenia per realitzar les diferents obres.




Belén Roqué Vázquez