Alumnos de Educación Visual i Plástica

viernes, 31 de mayo de 2019

Com interactuem a les xarxes?

Entrada relacionada amb la privacitat d'internet i els continguts visuals que pengem a les xarxes

Avaluació única

Com interactuem a les xarxes?

Vull escriure sobre una qüestió d'actualitat que afecta els infants de la societat de la informació, a causa del fet en què en els últims anys els mitjans de comunicació han anat augmentant el seu interès per fer arribar la victimització dels infants en diferents contextos, ja sigui en retransmissions d'àrees en conflictes bèl·lics, com conflictes entre els joves dins l'àmbit escolar, en el qual projecten imatges de persones menors d'edat a les nostres pantalles.

Aquests fets m'aboquen el neguit de; tot si val per tal de guanyar audiència? M'explico; la privadesa d'aquests infants, els quals estan protegits per legislacions estatals i autonòmiques poden ser vulnerats per tal d'arribar a un fi?

Per exemple, fa pocs mesos es van publicar unes fotografies d'infants hospitalitzats a causa dels atemptats de Barcelona, mostrant com la reina Letícia els feia una visita, la Generalitat va demanar la retirada de les fotografies al·legant que aquests infants gaudien de drets d'imatge i privadesa segons la llei actual, la casa Reial es va defensar donant a entendre que les famílies d'aquests infants havien firmat autorització d'ús d'imatge, sense voler entrar en debats ni polèmica, a mi em sorgeix el neguit de si per tal de mostrar una cara solidària per parts de la casa Reial, cal vulnerar la privacitat d'aquets menors i així ignorar el respecte?

Els valors ètics i morals dels tutors o pares dels infants està en joc a l'hora de publicar vídeos o fotografies dels seus fills, perquè tot i cedir o donar autorització d'ús de les seves imatges, els infants corren cert perill si aquest material visual no es tractat amb cautela.

Aquesta altra notícia que us deixo aquí, com moltes d'altres són temes transcendentals en la nostra societat, jutgeu vosaltres mateixos;

''Retiran la custodia a un padre que colgaba en Youtube bromas ofensivas a sus hijos.

Cody, hijo pequeño de un matrimonio divorciado, vivía con su padre, que le gastaba con frecuencia "bromas" que, en muchas ocasiones, se convertían en situaciones pesadas que le provocaban el llanto. Ahora, una sentencia quita la custodia del niño al padre y se la otorga a la madre biológica''.



Font: Pixabay.com (Gratis per usos comercials, no és necessari reconeixement).

Com a exemple, també s'han donat casos, entre d'altres, d'infants als quals els seus pares han publicat fotografies o vídeos sobre ells i al ser majors d'edat els han denunciat perquè ells no estaven d'acord en el fet que els seus rostres quedéssin per sempre dins la memòria d'internet.

Aquests temes d'actualitat em fa plantejar la protecció que hi ha cap a la privacitat avui en dia i, sobretot en les xarxes socials, i cap als infants. Com va dir O'Reilly (2007): "La millor manera de protegir la teva privacitat a la xarxa és assumir que no en tens i modificar el teu comportament en línia d'acord amb això".

Com a mestra, dins de la realitat en la qual vivim, tinc el ferm convenciment de que cal aportar eines als infants per tal de dotar-los de la capacitat per tal de ser conscients dels perills de no cuidar la mateixa privadesa, que tot allò que es dugui a terme a les xarxes conformarà la seva identitat digital i que aprenguin a gestionar tant la privadesa (allò que mostren) com la identitat digital, fent un bon ús de les xarxes.

Els pares tenen un paper clau en l'educació dels nens i és tanta responsabilitat d'ells com dels docents educar en l'alfabetització digital, on entren competències com saber cercar informació o també com ensenyar a crear una identitat digital prevenint perills i així protegir la privacitat.



Font: Pixabay.com (Gratis per usos comercials, no és necessari reconeixement).

Aquesta realitat ens dóna la possibilitat a l'aula de treballar a través d'alguna notícia relacionada amb el tema, debatre i reflexionar amb els infants què és allò que volen i el que no que se sàpiga sobre ells. Arran de les seves reflexions se'ls poden donar eines com a solucions per tal que siguin ells que puguin protegir-se.

A l'aula, com a activitat se'ls pot parlar i ensenyar com funcionen els avatars i explicar la funcionalitat i l'ús, tot convidant-los que en puguin crear un per a la seva identitat digital. Així aconseguirem que a través de la diversió, ells adquireixin habilitats per formar un personatge que els representarà i alhora estarem dotant als infants d'una visió de necessitat de protecció de dades i els riscos que aquests comporten a l'hora de penjar fotografies a internet, les quals perduren en el temps.

Educant des de petits estem fent prevenció per quan arribin a l'edat de l'adolescència. El mòbil i la tauleta són eines que els permeten aprendre des d'una perspectiva dinàmica i motivant, però se'l's ha de guiar per saber detectar els perills d'accedir a indrets que els poden afectar la seva privadesa. Prohibint el seu ús no evitarem que ells no hi accedeixin, en canvi si els dotem d'habilitats per fer-ne un ús responsable evitarem situacions de risc. Per això cal acompanyar i informar.

"Hem de donar-los confiança en ells mateixos, consciència sobre la seva privacitat i confiança en nosaltres per saber que se'ns poden adreçar perquè els ajudem. Els progenitors no poden controlar en tot moment en quines xarxes socials són presents els seus fills o com hi interaccionen, sí que disposen d'eines per prevenir els casos de ciberbullying o grooming, o per minimitzar-ne els efectes.''

Font: Boix, A. (2016). Perills xarxa infants seguretat. Extre el dia 12 de Novembre de 2017. Des dehttps://criatures.ara.cat/infancia/perills-xarxa-infants-seguretat-privacitat_0_1677432251.html

Els infants reprodueixen el que veuen en els seus pares, si ells són responsables amb l'ús d'internet, així ho transmetran als infants que agafaran el seu patró de comportament com a correcte i serà imitat per als petits.


Font: Pixabay.com (Gratis per usos comercials, no és necessari reconeixement).

Us remeto a un enllaç sobre un vídeo que mostra la desprotecció que podem arribar a patir sobre les nostres dates més personals si no som conscients de què ens exposem segons el que es publica a les xarxes socials.


Font: Youtube.com

El vídeo expressa amb majúscules un missatge impossible d'ignorar. Com a mestres, i com a persones, estem exposats, cal ensenyar als alumnes a protegir-se davant la vulneració que podem patir segons l'ús que duguem a internet. S'ha d'ensenyar a usar-lo de forma correcta i coherent amb el que es pretén aconseguir dins el món virtual.

Per finalitzar, faré una breu valoració de les fonts a les que he recorregut per tal de dur a terme la meva entrada.

En referència a les imatges usades, provenen d'una pàgina web anomenada Pixabay en que estan lliures de drets d'autors. Aquesta web hem sembla molt útil ja que et permet escollir la imatge que t'interessa dins un gran ventall de possibilitats, hi ha sobre moltes temàtiques i categories, és molt interessant.

Pel que fa a les citacions, una és sobre una notícia del diari en línia del canal televisiu d'antena tres d'Espanya, realment hem sembla que no és una font massa formal però he optat per usar-la perquè plasnamva clarament el tema sobre el que estaba exposant.

L'altre referència és sobre un autor que parla de l'alfabetització d'avui en dia en relació a les tecnologies, i hem sembla una frase del tot encertada ja que plasma a la perfecció la realitat en la que vivim. Per últim, l'última font d'informació usada l'he pogut extreure del diari en línia ara.criatures, tracta d'un article educatiu i hem sembla que és molt adient al tema  perquè explica quines eines com a pares i docents podem aportar als infants per tal que aprenguin a usar les tecnologies de forma responsable, m'ha sigut d'alló més interessant.

Si aquest tema us interessa i voleu aprofundir, us enllaço amb unes eines educatives que us poden ser molt útils amb els infants en els quals fan prevenció tant en infantil, primària, secundària i batxillerat;


Després de visualitzar el vídeo i llegir aquesta entrada us convido a reflexionar sobre si és bo o no tenir una identitat digital. Com podem protegir-nos? Podem publicar fotografies a internet? O és millor fer-ho a través d'avatars i ser més cautelosos. Podeu deixar un comentari exposant el vostre punt de vista.

AUTORA: JUDIT CASACUBERTA FERRER - AVALUACIÓ ÚNICA

viernes, 17 de mayo de 2019

Donant forma a les nostres obres

Bona tarda, companys i companyes!

La sessió del dia 14 de maig la vam dedicar a seguir amb les nostres obres d'art vinculades a l'exposició de Jaume Plensa que vam anar a veure al MACBA i, per una altra part, la Roberta va seguir amb les tutories relacionades amb la proposta personal.


Vaig poder observar com cadascun dels nostres grups estava començant a crear obres molt diferents i cada una d'elles amb materials diversos amb els quals no havíem treballat durant les sessions anteriors. 

El grup de la Laura Torruella, l'Andrea, la Laura Puertas, la Susanna, la Sonia i la Gemma van continuar amb la seva idea inicial i varen començar a crear la boca d'argila!



El grup de la Marina Bahí, la Sara, la Inma, la Marina Mendoza i la Noèlia ens van deixar amb aquesta fotografia...Què en penseu que ens voldran transmetre?



El grup de la Clara, la Sandra, la Sílvia, la Miriam i en Ferran, van començar la seva creació d'un ull gegant, que us sembla a vosaltres? Jo el veig amb bona forma!



El meu grup, format per la Cristina Gibert, l'Esther, l'Olalla i la Carlota, vàrem seguir amb la nostra idea de crear un món el qual estaria envoltat de petites persones de filferro agafades de les mans. Aconseguirem representar quelcom que volem? Jo crec que sí!




D'altra banda, el grup compost per la Violeta, la Patrícia Sánchez, en Xavi, la Cristina Álamo, la Paola i la Patrícia Miranda van presentar la seva obra i vam observar que no era la idea principal que varen tenir des del començament. Voleu saber quin va ser el seu resultat final? Aquí el teniu:


En iniciar la presentació ens van explicar que era una obra al moment (no tornava al seu estat inicial) i que les tres paraules que havien de representar eren la imaginació, la creativitat i el misteri. Seguidament, ens van ensenyar de què constava aquesta obra! Què hi hauria dintre? Quina incògnita! 


Així doncs, un cop presentada la seva creació ens van explicar que la capsa blanca volia simbolitzar la figura de l'infant (blanc = puresa i innocència), el globus de color negre un paral·lelisme amb l'infinit relacionat amb la imaginació (sense límits ni final), l'interrogant aquell misteri que es troba dins de l'infinit i, finalment, el confeti i les boles d'aigua volien simbolitzar la creativitat i la manera que tenim d'expressar-la. A més, ens van comentar que com a futurs educadors/es hem de deixar lliure la imaginació dels infants i regar la creativitat d'aquests cada dia. 

Des del meu punt de vista, estic totalment d'acord amb aquesta afirmació, ja que crec que és molt important deixar pensar i fer als infants lliurement i de manera autònoma. Ells ens poden aportar molt més del que pensem i no els hem de tallar les ales, deixem que experimentin, manipulin i treguin les seves pròpies conclusions. Què en penseu vosaltres?

Per últim, m'agradaria deixar-vos amb una frase que sempre m'acompanya:

 - Educar quiere decir sacar de dentro, no meter de fuera. No somos cubos vacíos que hay que llenar. Somos fuego que hay que encender. Dr. Mario Alonso Puig


Cristina Sáez Martín


miércoles, 8 de mayo de 2019

Presentació del nostre llibre Pop-up !



Bona tarda companys i companyes!

Avui toca parlar del que hem fet a la classe.. per a començar, ens hem assegut tots junts per a contemplar tots els pop-up que hem fet en parella o trios.

Recordem que el pop-up és qualsevol llibre tridimensional, mòbil o desplegable encara que apropiadament el terme "llibre mòbil" abasta els llibres pop-ups, transformacions, llibres de (efecte de) túnel, solapes que s'aixequen (flaps), pestanyes que s'estira (pull-tabs), imatges emergents (pop-outs), mecanismes de tires que s'estiren (pull-downs), cadascun dels quals funciona d'una manera diferent.

Hi havia contes de diferents versions com d'animals, d'extraterrestres, d'una guia de Barcelona... fets amb la tècnica bàsica Kirigami o amb la tècnica, que consisteix a fer la figura en cartolina per afegir-la a la base amb unes pestanyes que permeten que la figura es desplegui quan obrim la pàgina. 




 Com per exemple:




El conte de Sant Jordi i el drac és una versió de la llegenda de Sant Jordi, ja que en aquest conte no surt la princesa.
Quant al conte de "Qui sóc?", tracta d'una persona que va descrivint a la seva família fins que finalment es presenta.





A continuació us deixo el llibre que hem fet sobre els animals!





La veritat és que mai havia fet un pop up i he de dir que al principi tots teníem una mica de por pel resultat però finalment ens va sortir molt bé i vam fer contes molt originals. Considero que aquesta activitat és molt divertida i és una manera fàcil de com els nens poden gaudir a través d'un paper per fer diverses figures.



Finalment, un cop presentat cada grup el seu llibre, hem parlat de l'excursió que vam anar el dijous dia 11 d'abril a veure les obres d'art de l'artista Jaume Plensa.

També hem escrit en un paper tres paraules que per a tu et signifiques les obres del señor Plensa i havies d'explicar-ho. Finalment un cop vam acabar d'explicar el perquè de les paraules dels nostres papers, els vam posar tots al mig i per grups vam haver d'agafar tres papers diferents per fer una pluja d'idees i a la propera classe començar a representar una escultura que estigui relacionada amb les paraules.




Aquesta activitat que hem de fer és l'elaboració d'una obra a l''espai i s'ha de realitzar a partir de tècniques (amb material que no hem treballat fins ara) com el fil de ferro, la fusta, l'argila..

Les paraules del meu grup han sigut aquestes..





ESTHER BATALLA I COLÓN :)